Какво да направим, за да не ни е студено през зимата

Хората обикновено се разделят на два лагера: едни изискват да отворят прозорците, защото им е твърде горещо и задушно, други го забраняват и включват отоплението на максимум. Мъжете най-често принадлежат към „умиращите от задушаване“, а жените, напротив, нямат достатъчно топлина. Такива „войни“ се водят не само в офисите, но и у дома.

Например, Daily Mail публикува резултатите от проучване, според което една трета от всички двойки признават, че редовно се карат за температурата в дома. Мъжете казват, че не могат да спят без открехнат прозорец, докато жените не могат да не се пъхнат под завивките и да се сгушат до партньора си, за да се стоплят.

Замръзваме за минути, след като излезем от горещ душ. Не можем да се стоплим, дори ако облечем най-топлото пухено яке, а краката ни в зимни ботуши започват коварно да изтръпват, когато трябва да стоим на студа дълго време в очакване на автобуса.

Защо такава несправедливост? Защо ни е непоносимо студено много по-често от силния пол?

Учените смятат, че причините за тази особеност са хормоналните разлики между женското и мъжкото тяло.

Защо на жените им е по-студено?

Женската терморегулация е много по-лоша от тази на мъжете. Температурата на ръцете и краката на нежния пол е средно с 2,8 градуса по-ниска от тази на силния.

Друга причина за „вечната замръзналост“ може да бъде лошата функционалност на нашите кръвоносни съдове, защото при жените съдовите заболявания са три пъти по-чести. Факт е, че постоянното усещане за студ и вегетативно-съдовата дистония са пряко свързани. И тези, които вече са изпитали това заболяване върху себе си, знаят каква е причината за това състояние на нещата. От време на време периферните съдове, разположени в нашите крайници, започват да се свиват неправилно, може да се каже, не на място. В резултат на това естественият поток на кръвта е нарушен.

Дефицитът на желязо също е проблем, защото именно това вещество е призовано да отговаря за регулирането на топлообмена в нашето тяло. Ако човек не получава дневната необходима порция желязо, той губи топлина.

Замразяването дори през топлия сезон не е трудно за хора с различни имунни заболявания. Ако постоянно се навличате в пуловер през горещото лято, време е да помислите: може би това се дължи на смущения в ендокринната, сърдечно-съдовата, имунната и нервната система.

Как да не ни е студено?

Ако дължите загубата на топлина на вашите съдове, тогава пуловерите и вълнените чорапи няма да ви помогнат. Разбира се, бързата загуба на топлина може да бъде спряна за известно време, но няма да работи за премахване на съдовия спазъм.

Така че трябва да се борите изобщо не с външните прояви, а да установите вътрешната работа на тялото.

През студения сезон се опитайте да пиете една супена лъжица растително масло всяка сутрин на празен стомах – това ще ви помогне да подобрите здравето на капилярите и да подобрите кръвообращението. Първо, растителното масло съдържа дневна доза витамин Е – основният лечител на лошо функциониращи кръвоносни съдове. И второ, именно в маслото има мазнини, така необходими на тялото ни през зимата.

За да възстановите липсата на желязо в организма, е необходимо да включите в диетата си храни, богати на това вещество. Такива, например, като каша от елда, черен дроб и сушени плодове.

За времето на студеното време всички, които замръзват, трябва да забравят за диетите и всякакви ограничения върху храните, съдържащи мазнини. Ако фигурата все още е по-важна за вас от топлината, обърнете внимание на такива подправки като черен пипер, джинджифил и канела.

Спортът е нашето всичко, така че не диетите ще ви помогнат да поддържате фигурата си в перфектна форма през зимните месеци, а засилените тренировки. Законът за запазване на топлината в тялото е много прост: колкото повече движение, толкова по-малко студ. Топлинните акумулатори в нашето тяло са мускулите, а мастната тъкан е просто слой, който играе ролята на топлоизолатор. Това означава, че топлинната енергия, която тялото ни произвежда, зависи пряко от количеството и най-важното от качеството на нашите мускули. Така например, при мъжете процентът на мускулната тъкан значително надвишава количеството мазнини, това е още една причина, поради която те замръзват по-малко от жените.

Не забравяйте контрастния душ. Тонизира целия организъм, зарежда го с енергия, нормализира работата на кръвоносните съдове и значително облекчава втрисането. Също така е отличен симулатор за нашите стави и сухожилия, както и профилактика срещу наднорменото тегло. Но, ако страдате от сърдечно заболяване, забравете за него.

Последният важен аспект в борбата за топлина в тялото ни е облеклото. През зимните месеци трябва да се даде предпочитание на дрехи от естествени, „дишащи“ материали. Наслояването също е добре дошло. Спомнете си как са ни обличали нашите майки и баби в детството. Разбира се, това изображение в стил „зеле“ изглеждаше доста комично, но не ни беше студено дори в най-тежките студове. Дългите, плътно прилепнали ръкави и стоящите яки също ви помагат да се стоплите – обръщайте голямо внимание на нещата с такива детайли, когато пазарувате.

Последно
Не пропускай