Тъжни филми – защо ги обичаме?

Наскоро бях в компания с приятели, които обсъждаха съвременните филми. С изненада установих, че много от тях си падат по тъжни филми, тоест филми, в които става дума за любов с неочакван край, раздели, неочаквани романтични обрати.


Прескочете и вижте направо Топ 7 Тъжни филми


С една дума – филми тип мелодрама.

Защо обичаме тъжните филми?

Това може да се обясни съвсем просто: хората имат  нужда от емоции, от неща, за които мечтаят, например, някаква специална романтична история с ред препятствия.

Тъжните филми са изпълнени с любов, предателство, възходи и падения. Най-вече женският пол намира в такива филми нещо специално за себе си и започва да рони сълзи. Не само за героите и техните страдания, но понякога и за себе си, защото влиза в ситуацията на героя или героинята..

Да, наистина всеки зрител се представя на мястото на героите на филма. Заедно с тях той изживява цялата история, наистина се тревожи за всичко, което става там.

Запомнете – всеки човек се  нуждае от промяна, емоция и чудеса. Когато обикновеният живот е доста монотонен и скучен, такива емоции могат да се получат в процеса на гледане на  тъжните филми.

А и от такива филми, с времето, хората подсъзнателно изграждат  своя представа какъв може да е идеалният човек в една връзка.  Дори и днес, в 21 век, мъжете и жените обичат филм като приказка, в която има много препятствия, много раздели и…разбира се много сълзи и мокри носни кърпички.

Обикновено във филмите героите са перфектни, правят невероятни неща, дават подаръци…, а в действителност всичко се оказва много по-сложно и не съвсем така като в любимите тъжни филми.

Но със сигурност тези филми са добре за психиката на човека. Ако периодично гледате тъжни филми като ги комбинирате с активна дейност, тогава ще имате по-малко разочарованията в реалния живот. Такива филми могат да вдигнат настроението ви, могат да ви накарат да мечтаете, да мислите за действията си, да ви вдъхновяват да достигнете нови висоти и т.н. Често тези филми дават готови решения на сложни ситуации, в които можем да попаднем. Във филми от този жанр може всеки да открие нещо за себе си  или възможност да промени себе си, както и да има ново отношение към определени неща и ситуации.

През уикендите или след натоварен ден, в свободното време, е хубаво да се гледат тъжни  филми, които ще ни отвлекат от ежедневните дела и проблеми.  А и сълзите, според учените, са чудесен начин да се намали стреса и тревожността, които днес са характерни за живота на всеки един от нас. В тези тъжни, романтични филми има всичко: забранена любов, дръзки любовни сцени, авантюри, изневери, конфликти и драма.

Понякога всички се нуждаем от порой от емоции. Всъщност, това е лукс, който може да си подарим лесно: свободно време, самота, един следобед под любимото си одеяло, с пуканки, кутия шоколадови бонбони или дори сладолед. Разбира се, не може без добър сърцераздирателен тъжен финал и пакет кърпички.

Независимо дали сте уволнени от работата, скарани с мъжа си, изоставени от гаджето си – Вашето сърце може да бъде временно утешено с някой тъжен филм.

Топ 7 тъжни филми

Кратка среща

Кратка среща най-хубавите тъжни филмиНай-добрият филм в това отношение, според кинокритиците е Brief Encounter – „Кратка среща“. Задължителен филм за хората, които вярват в любовта от пръв поглед. Този филм е за двама души, Лора и доктор Харви, които се срещат един случаен ден на гарата и  падат в клопката на любовта. Всичко би било идеално, с изключение на едно нещо: и двамата са женени. И така, знаейки, че не могат да бъдат заедно, те трябва да се върнат към съответните си скучни бракове, което е най-трагичната част от филма. Време е за сълзи…

Да, този британо-италиански телевизионен филм е от далечната 1974 г., но главните роли са поверени на Ричард Бъртън и София Лорен.

Афера за запомняне

Афера за запомнянеС подобен сюжет е друг класически тъжен филм – „Афера за запомняне“ – An Affair to Remember.  Двамата главни герои се влюбват, докато са на круиз. Работата е там… и двамата са обвързани с други хора. Те се съгласяват да се срещнат отново след шест месеца, на върха на Емпайър Стейт Билдинг, след като са прекъснали връзките си. Обаче драматичната част започва, когато Тери не се появи, пак е време за сълзи…В главните роли са Кари Грант и Дебора Кер.

Стоманени магнолии

Друг много тъжен филм, но с различен сюжет е „Стоманени магнолии“ – Steel Magnolias. Започва с най-съвършената двойка на света с най-прекрасната сватба. Мислите си: „Какво може да се обърка?“ Такава прекрасна двойка заслужава цялото щастие на света, нали? Грешка! Главната героиня има диабет тип 1, което означава, че тя сериозно ще се разболее, ако забременее. Трагично е, време е за сълзи. След като ражда здраво момче, прекрасната Шелби развива бъбречна недостатъчност, изпада в кома и умира.

Тъжни филми „Обичам те“ - I Love YouОбичам те

Да, но в някои тъжни филми първо умира героят и после…

Става дума за филма „Послепис: Обичам те“ – PS. I Love You.  Сълзите текат като водопад, когато жена на главния герой чете всички писма, които й е написал, преди да умре…

Ромео и Жулиета

И все пак, още от времето на Шекспир, Ромео и Жулиета си остават класика както с любовта си, така и със сълзите в очите на хората, породени от невероятната им трагична любов. Филмът Ромео и Жулиета, 1996 година с Клеар Дейнс, Леонардо ди Каприо  си заслужава сълзите и мокрите кърпички, със сигурност. Тази класическа любовна история влиза в право в сърцето всеки път. Пиесата на Шекспир е една от най-трагичните любовни истории на всички времена, така че това е нещо, което никак лесно не е да се изиграе.

Вината в нашите звезди

Вината в нашите звезди - топ тъжни филмиПокъртителна е историята във филма The Fault In Our Stars – „Вината в нашите звезди“, от 2014 г., по романа на Джон Грийн. Двама тийнейджъри, пациенти с рак, се срещат в група за подкрепа, разменят си шеги, а после се влюбват и планират пътешествие…През цялото време те стоически се подлагат на лечение и живеят със страничните ефекти на лечението от рак. Коментарът е излишен.

Да, има толкова много тъжни филми, но ще завърша с моя фаворит „Аз преди теб“, 2016 Me Before You, 2016

Парализираният Уил от мотоциклетна катастрофа стига до решението за асистирано самоубийство в Швейцария. Личната му асистентка и болногледачка, Луиза Кларк, която е едно обикновено жизнерадостно момиче,  се влюбва в него и се опитва да го върне към живота, сълзите ми текат, но решението е крайно. Филмът е по романа на Джоджо Мой с едноименното заглавие и наистина е толкова силен, колкото и книгата.

Последно
Не пропускай