Кростренажор или полезната тренировка за всеки начинаещ

Заниманията с кростренажор имат съществено значение за изграждането на здрави кости, мускули и съединителна тъкан. Кростренажорът е чудесен уред за начинаещи, който позволява да се улесни пътя към кардио упражнения. Той е  добър избор, особено ако човек се нуждае от по-малко натоварване на ставите, докато ритмично се натоварва сърцето и долната част на тялото.

Този уред във фитнес залата дава възможност за тренировка с нисък риск от травма, която може да получи човек при бягане навън или ходене по бягащата пътека. И в тренировката с уреда участва  цялото  тяло, което означава, че се изгарят повече калории, а това е чудесна новина за хората с наднормено тегло.

Ако започнете да посещавате фитнес зала и по-конкретно се посветите на занимания с кростренажор, не правете грешката да се натоварвате в началото твърде много. Така може както да почувствате болки в тялото, но също така подлагате тялото си на силен стрес.

Организмът на човека се нуждае от време, за да развие нужната издръжливост и сила, затова винаги е най-добре да има мярка и прецизност в тренировъчния режим.

Кростренажорът често се препоръчва за поддържане на добра физическа кондиция. Но всяка ситуация е индивидуална. Вероятно вече сте чували – около един милион пъти – че трябва да се консултирате с вашия лекар преди да започнете нова програма за тренировки.

Посъветвайте се с Вашия лекар, преди да правите тренировка на кростренажор, ако имате някакви заболявания, наранявания или сте на лечение, което може да повлияе на сърдечната честота. След като получите зелена светлина от лекаря си, помислете дали да имате нужда от фитнес инструктор, който да ви научи да използвате правилно кростренажора.

Съвети за ползване на кростренажор

Ето няколко съвета за тренировка с кростренажор  за начинаещи:

  • Уверете се, че сте изправени, докато натискате педалите, и дръжте главата си високо вдигната, като гледате право напред. Двете дръжки не са от стола на работното място, така че не се облягайте на тях. Движете смело педалите напред и назад за оптимални резултати за изграждане на мускули.
  • Важно е да намерите своето темпо, което ви позволява да тренирате с уреда.
  • Спрете, ако се усетите умора. Трябва да се чувствате по-скоро заредени с енергия и да може да говорите с пълни изречения, без да се задъхвате.
  • Препоръчително е такава тренировка да е около 3 пъти седмично с един ден почивка между тях.
  • Напредвайте бавно като добавяте няколко минути всеки път, когато тренирате, докато не стигнете до 30 минути.
  • В края на тренировката пийте вода, за да сте сигурни, че сте добре хидратирани.

Всъщност това е малко коварен уред, с който човек се справя лесно, но първият път, когато тренирате на него, най-вероятно ще почувствате ефекта от него най-много в долната част на тялото, особено в мускулите в предната част на бедрата.

Нормално е да усещате стягане и леко парене, докато мускулите ви работят и може да се наложи да започнете с по-кратка като време тренировка. Запомнете – трябва бавно да работите по пътя си към по-дълги тренировки, докато  с времето постигнете повече издръжливост.

Кой има нужда от тренировка на кростренажор?

Уредът е полезен за хора, които се занимават професионално със спорт, както и за хора, които водят активен начин на живот и се грижат за физическата си кондиция.

Когато лошото време или късната работа в офиса убиват Вашите планове за тренировка на открито, отидете във фитнеса. Тренировката на този уред е различна от бягането на открито, но Американската академия по ортопедични хирурзи (AAOS) поощрява тренировката на този уред, тъй като намалява риска от прекомерни наранявания.

Кростренажорът е идеален за подготовка за полумаратон и маратон. Това  е невероятно полезен инструмент за бегачите, особено за тези, които искат да подобрят постиженията си.

Режимът за подготовка за  маратон изисква планиране и за състезанието подготовката започва поне 10 до 16 седмици предварително. Но кростренажорът не е заместител на бягането на открито.

Хората са склонни да мислят, че това е скучно и неефективно физическо занимание. Но се оказва, че има много научно подкрепени  факти за ползите за кростренажорите. Ползите са много… За щастие, този страхотен уред предлага прилична кардио тренировка на цялото тяло. Използването на кростренажора укрепва мускулите на краката, но също така тонизира ръцете  и като цяло подобрява тонуса на човека.

Последно
Не пропускай