Как се прави ябълков оцет

19635
приготвяне на ябълков оцет

Всички знаем уникалните качества на ябълковия оцет, но замисляли ли сте се, че можете да си направите ябълков оцет сами вкъщи?

За щастие, тази задача е не само напълно възможна, но и съвсем лесна за изпълнение.

Виж промоциите днес

За какво е полезен ябълковият оцет?

Дали ще го пиете сутрин на гладно за прочистване на организма, и най-вече – на черния дроб, дали ще овкусявате с него ястията си през деня, или вечер ще миете косата си с него, за да я заздравите и предпазите от пърхот – ваша работа. Съвсем успешно можете да борите главоболието с него, или пък проблемите с разширени вени, също така.

Важното е, че ябълковият оцет е лек за много здравословни проблеми, и е не само полезен, но и по-вкусен от винения. Само че е доста по-скъп.

Как да си направим ябълков оцет вкъщи?

Ето как да си го направите сами, при това – в неограничени количества. Нужни са ви само ябълки, каквито в момента има в изобилие, а според баба ми е изключително важно ябълките да бъдат български, пресни и здрави, както и търпение – след 3 седмици ще бъде готов!

Рецепта за домашен ябълков оцет

Напълнете един, два или колкото искате 3-литрови буркани (трябва задължително да бъдат стъклени, а не пластмасови) до половината с нарязани, но необелени ябълки, които предварително сте измили и почистили от дръжките и семките. Сипете в буркана 1 водна чаша и половина захар. Долейте догоре вода и не запушвайте буркана с капачка, а с марля, през която течността „да диша” и да ферментира.

Оставете буркана на тъмно място при постоянна температура за 20-ина дни.

След това прецедете ябълките от него, а също и онова нещо, подобно на слузеста гъба, което се е получило. То е неприятно на вид, но е безобидно и е нормално да продължи да се отлага на дъното на буркана. Долейте още 2-3 чаши вода и ½ чаша захар.

Вашият оцет е готов за консумация, а с времето ще става още по-вкусен!