Как се прави ябълков оцет

Всички знаем уникалните качества на ябълковия оцет, но замисляли ли сте се, че можете да си направите ябълков оцет сами вкъщи?

За щастие, тази задача е не само напълно възможна, но и съвсем лесна за изпълнение.

Виж промоциите днес

За какво е полезен ябълковият оцет?

Дали ще го пиете сутрин на гладно за прочистване на организма, и най-вече – на черния дроб, дали ще овкусявате с него ястията си през деня, или вечер ще миете косата си с него, за да я заздравите и предпазите от пърхот – ваша работа. Съвсем успешно можете да борите главоболието с него, или пък проблемите с разширени вени, също така.

Важното е, че ябълковият оцет е лек за много здравословни проблеми, и е не само полезен, но и по-вкусен от винения. Само че е доста по-скъп.

Как да си направим ябълков оцет вкъщи?

Ето как да си го направите сами, при това – в неограничени количества. Нужни са ви само ябълки, каквито в момента има в изобилие, а според баба ми е изключително важно ябълките да бъдат български, пресни и здрави, както и търпение – след 3 седмици ще бъде готов!

Рецепта за домашен ябълков оцет

Напълнете един, два или колкото искате 3-литрови буркани (трябва задължително да бъдат стъклени, а не пластмасови) до половината с нарязани, но необелени ябълки, които предварително сте измили и почистили от дръжките и семките. Сипете в буркана 1 водна чаша и половина захар. Долейте догоре вода и не запушвайте буркана с капачка, а с марля, през която течността „да диша” и да ферментира.

Оставете буркана на тъмно място при постоянна температура за 20-ина дни.

След това прецедете ябълките от него, а също и онова нещо, подобно на слузеста гъба, което се е получило. То е неприятно на вид, но е безобидно и е нормално да продължи да се отлага на дъното на буркана. Долейте още 2-3 чаши вода и ½ чаша захар.

Вашият оцет е готов за консумация, а с времето ще става още по-вкусен!

Последно
Не пропускай