За всички с ниско кръвно: Как бързо и безопасно да повишите кръвното налягане у дома

Какво да направите, ако налягането ви е ниско?

Ниското кръвно налягане е неприятно явление, изпълнено с неприятни симптоми – слабост, леко или умерено замайване, тежест в краката и сърцебиене.

В такава ситуация е важно да се разграничи дали това е просто автономно понижение на кръвното налягане или спешен случай, който изисква незабавна хоспитализация. Ако кожата е станала лепкава, бледа и студена, дишането е често и повърхностно, пулсът е твърде слаб или твърде бърз, ако е имало нарушение на съзнанието, припадък – трябва спешно да се обадите за линейка. Такава ситуация може да доведе до белодробен и мозъчен оток, да причини шок и кома, с една дума, да застраши живота.

Но има ситуации, когато ниското кръвно налягане е симптоматично, причинявайки дискомфорт на човек само от време на време.

Ако лекарите не са открили опасни причини, които причиняват понижаване на налягането, можете да използвате съветите на лекарите, за да помогнете за повишаване на кръвното налягане у дома.

Какво да направите, за да се справите с ниското кръвно налягане?

Пийте силен чай или кафе

Това е най-лесният и достъпен начин за повишаване на кръвното налягане у дома, който се използва от много пациенти с хипотония. Трябва да се има предвид, че при някои хора разтворимото кафе действа по обратния начин – налягането може да падне още повече. Но смляно сварено кафе, силен зелен или черен чай наистина могат да повишат кръвното налягане.

Яжте нещо солено

Солта или натриевият хлорид задържа водните йони в тялото и по този начин повишава кръвното налягане. Но препоръката е противопоказана за хора със смесен тип вегетативно-съдова дисфункция (такива хора имат епизоди на високо кръвно налягане). В допълнение, този метод може да се използва рядко, тъй като солта може да доведе до хронично задържане на течности и развитие на оток и сърдечна недостатъчност. Можете да използвате солената храна само за спешно повишаване на кръвното налягане и то не повече от 1-2 пъти седмично.

Изпийте няколко чаши вода

Още по-добре – подсолена. Този съвет идеално допълва първия, защото солта и водата изравняват ниското кръвно налягане без помощта на лекарства. Разбира се, този метод не трябва да се злоупотребява, той е подходящ само за периодична употреба. Особено важно е да не се злоупотребява със солената течност, поради факта, че тя може значително да навреди на сърцето.

Носете компресионно облекло

Много хора с разширени вени използват тесни чорапи. Но компресионният трикотаж не само поддържа тонуса на разширените съдове, но и повишава централното артериално налягане, подобрявайки кръвоснабдяването на жизненоважни органи. Този метод е подходящ само за онези случаи, когато предишните не могат да бъдат използвани.

Заемете определена поза

В изправено положение е трудно да се осигури приток на кръв към мозъка, особено когато налягането е понижено. Затова лекарите препоръчват да заемете полуседнало положение, да кръстосате краката си, да свиете бедрата, за да увеличите притока на кръв към сърцето и мозъка. Добър вариант е да седнете на пода и да обхванете коленете си с ръце, като наведете тялото си напред.

За да увеличите ниското кръвно налягане, можете да използвате комбинация от тези методи, освен това трябва да установите добра диета, да приемате витамини с микроелементи и да прибягвате до лека физическа активност.

Последно
Не пропускай