Какво е анемия и защо е важно да ядем храни, богати на желязо

Недостигът на желязо в организма е важен проблем, тъй като проявата му говори за анемия – най-често срещаното заболяване на кръвта. И повечето пациенти са жени и деца.

Факт е, че този елемент помага преди всичко за поддържане на нормален хемоглобин и броя на червените кръвни клетки. В случай на ниско ниво на хемоглобина страдаме от кислороден глад, тъй като процесът на насищане на тъканите с кислород е много бавен.

Между другото, количеството желязо в тялото е тясно свързано с нашето благосъстояние и производителност. Помага не само на децата да растат здрави и силни, но и на възрастните да останат млади и енергични. Болезнена бледност, чупливи нокти, летаргия, сънливост, замайване – ето това е типичен портрет на страдащият на анемия и дефицит на желязо. И най-често срещаната и банална причина е ниското съдържание на желязо в храната и лошото му усвояване поради недохранване.

Какво да направите, за да избегнете анемия?

Първо трябва да разберете количеството на желязото, което идва с храната. Тя може да съдържа желязо в „хем“ и „нехем“ форма. Първият вариант може да се намери в животински продукти (говеждо, черен дроб, птици, риба). Той е лесно смилаем. А „нехем“ желязото може да се набави от растителни храни – хляб, елда, нарове, тиква, зелени зеленчуци.

Не бива обаче да си мислите, че след като изядете две супени лъжици каша от елда и една ябълка, ще се запасите с този ценен елемент. Важно е не само количеството прието желязо, но и доколко го усвоява тялото. От животински продукти желязото се усвоява с 30%, от растителни – само 1-10%. Поради тази причина не се препоръчва вегетарианска диета – понякога тя не съдържа достатъчно желязо и след няколко години на пълно отхвърляне на месото може да се прояви анемия.

Какво трябва да ядете?

Основните „доставчици“ на желязо са телешкото и черния дроб. Всеки ден не трябва да се ядат, достатъчно е 2-3 пъти седмично. В други дни можете да ядете птици, риба, морски дарове. Яденето само на месо обаче е скучно и нездравословно. Животинската диета ще бъде успешно допълнена с растителни компоненти, зеленчуци, плодове, зърнени храни, съдържащи витамин С и витамини от група В. Важно е, че без тези витамини пълното усвояване на желязото е невъзможно. Затова всеки ден яжте малко количество плодове или плодове и допълвайте месото, птиците и рибата със салати от пресни зеленчуци и билки, кисело зеле с моркови и сладки чушки. И не забравяйте за зърнените храни.

Освен такава „подкрепяща група“, в продуктите има вещества, които пречат на усвояването на желязото. Например танин, фитинова киселина, калций. Те свързват желязото в неразтворими съединения и пречат на абсорбцията му в чревния лумен. Танинът се съдържа в чая, фитиновата киселина в зърнените култури, бобовите култури, калцият в млечните продукти.

Това не означава, че тези храни не трябва да се ядат. Те са полезни и дават на тялото ни най-важните компоненти за работата му. Просто трябва да ги използвате правилно и в разумни количества, така че да не пречат на усвояването на желязото.

Пиейки месо със силен чай, ние лишаваме тялото от прилична част от необходимия елемент. В допълнение, желязото не е „приятел“ с калций. Ето защо, след като ядете порция месо, не трябва да пиете мляко, кефир, да ядете десерти със сирене или да пиете силен чай с мляко.

Нуждата от желязо нараства значително в периода на активен растеж, бременност и кърмене, големи физически натоварвания. И особено жените се нуждаят от него по време на менструация. Ето защо през първата половина на цикъла трябва особено да следите храненето и да ядете месо и черен дроб с достатъчно количество зеленчуци и плодове.

Напълно възможно е да се избегне появата на анемия, свързана с дефицит на желязо в храната, ако добавите към диетата храни, съдържащи желязо, установите балансирана диета и сте запознати с характеристиките на някои продукти.

Бъдете здрави, хранете се правилно!

Последно
Не пропускай