Правете го всяка сутрин: 7 причини да добавите лимон към водата си

Добавянето на вода с лимон към вашето меню не е никак трудно, но ползите за здравето от това ще бъдат много осезаеми.

За мнозина традицията да започват деня с чаша вода с лимон е цял ритуал. Събуждате се, слагате яркия сочен плод с приятна миризма на дъската за рязане, отрязвате резен от него, слагате го в чаша, наливате вода, пиете бавно и мислите за деня, който ви предстои.

Водата с лимон не само ви дава сияйна кожа и допълнителна енергия, но и ви настройва положително, дава ви усещане за стабилност и усещането, че току-що сте направили нещо добро и полезно за тялото и духа си.

Ефективна хидратация

Правилната хидратация с обикновена вода е от съществено значение за цялостното здраве и уелнес. Но телата ни се нуждаят от много вода през целия ден и получаването на достатъчно вода може да бъде предизвикателство, ако не можете да пиете много вода без вкус и мирис. Това води до дехидратация и може да причини дискомфорт. Ако не се направи нищо, тогава недостатъчният прием на вода ще доведе до промени в настроението, прегряване, затруднена концентрация и много други негативни последици.

Водата с лимон помага да се предотврати дехидратацията с всяка глътка. Ако не можете да пиете само вода, добавете към нея лимон и тя ще стане много по-привлекателна за вас, ще можете да пиете повече и да не си вредите с недостатъчна хидратация.

Повишаване нивата на витамин С

  • Витамин С помага за поддържането на силна и здрава имунна система, която може да ви предпази от настинки и вируси
  • Поддържа хрущялите, костите и зъбите
  • Помага на тялото ви да образува колаген, осигурява безопасното зарастване на кожни рани и абсорбира основни витамини и минерали като желязо.

Само половин лимон, разтворен във вода, може да осигури 1/6  от препоръчителния ви дневен прием на витамин С. Добавянето на пресен лимонов сок към студена вода (или дори напълването на формички за лед с вода с лимон) е прост процес, който може да направи голяма разлика за твое здраве.

Намаляване на риска от камъни в бъбреците

Камъните в бъбреците могат да бъдат много болезнени. На най-основното си ниво те са образувания от минерали и соли, които се развиват в бъбреците и засягат системата на пикочните пътища. Има много причини за камъни в бъбреците, включително лекарства и генетика, но дехидратацията играе голяма роля в камъните в бъбреците.

Като за начало, пиенето на повече вода през целия ден може да помогне за намаляване на риска от дехидратация и свързаните с това камъни в бъбреците, но водата с лимон прави дори повече за предотвратяване на камъни. Лимонената киселина във водата с лимон съдържа цитрат, който помага за поддържане на здравословни нива на pH в урината. Разбира се, най-добрият източник на медицински съвет е посещението при вашия лекар, така че не забравяйте да говорите с него, преди да опитате да лекувате камъни в бъбреците с вода с лимон.

Увеличаване на приема на калий

Лимоните са богати на калий, а водата с лимон поддържа нивата на калий в тялото ви. Регулирането и поддържането на здравословни нива на калий в организма е важно поради няколко причини. Калият насърчава здравето на няколко важни системи, включително сърцето и мускулите. Ранните признаци на ниски нива на калий включват гърчове и необичайни сърдечни удари и тези симптоми могат да се влошат и да станат по-притеснителни, ако не се лекуват.

Отслабване

Сама по себе си водата с лимон няма да ви помогне да отслабнете. Въпреки това, това е здравословен заместител на сладките напитки, които често допринасят за затлъстяването. Като замените сутрешния си сок или следобедното сладко кафе с вода с лимон, ще намалите приема на захар и ще помогнете на тялото си със здравословна и устойчива загуба на тегло.

Подобрено качество на кожата

Правилната хидратация поддържа кожата здрава, като регулира производството на себум и детоксикира естествения микробиом на кожата ви. Себумът е восъчна секреция, произвеждана от кожата, която помага за овлажняване и защита на повърхността на кожата. По време на хормонални промени или промени в околната среда, кожата ви може да произвежда свръхпроизводство на себум, което допринася за мазна кожа и запушени пори.

Когато пиете достатъчно вода, помагате на тялото си да балансира производството на себум. Както бе споменато по-горе, водата с лимон също съдържа витамин С, който помага за защитата на тялото от микроби и вируси, включително на повърхността на кожата. Той също така подпомага производството на колаген и е антиоксидант, така че може да отблъсне свободните радикали и да предпази повърхността на кожата от бръчки.

Повишава енергийните нива

Хидратацията ви помага да се чувствате по-енергични. Витамин С във водата с лимон прави хидратацията една стъпка напред по няколко начина:

  • Насища с флавоноиди
  • Добавя витамини от група В, които могат да увеличат производството на енергия в тялото
  • Помага на тялото да абсорбира желязото.

Освен това не трябва да забравяме за положителния психологически ефект на водата с лимон. Когато не са нужни много усилия да се грижиш за себе си, си струва да го правиш редовно.

Последно
Не пропускай