5 популярни храни, които убиват здравето на бъбреците

Бъбреците играят важна роля в нашето тяло: те са отговорни за баланса на течности и електролити, филтрират кръвта ни от всичко, което е излишно.

Бъбречното заболяване може да се раздели на четири категории: уролитиаза, остра бъбречна недостатъчност, хронично бъбречно заболяване и краен стадий на бъбречно заболяване. Рискът от всяка от тях се увеличава при наличието на две заболявания – диабет и хипертония. Ето защо, за да поддържате бъбреците здрави, е много важно да наблюдавате диетата си и да не прекалявате с храни, които могат да навредят.

Кои храни могат да се считат за основни врагове на бъбреците?

Колбаси

Обичате ли да закусвате сандвич с наденица? Или предпочитате бекон и яйца? Или може би често вечеряте паста с наденица? Във всеки случай знайте, че преработеното месо може да бъде много опасно за бъбреците ви.

Работата е там, че в такива продукти има твърде много натрий и животински протеин. Ако приемате повече от 2300 mg натрий всеки ден, кръвното ви налягане най-вероятно ще се повиши – което ще увеличи натоварването на бъбреците. А изобилието от животински протеин ще ускори прогресията на бъбречните заболявания.

Супа

Супата се смята за здравословно ястие – дори задължително за всеки. Нищо чудно, че уговаряме децата да я ядат! Пилешкият бульон наистина може да бъде полезен при настинки, но уви, супите всъщност не са толкова полезни за здравето.

Факт е, че независимо дали бульонът е телешки, пилешки или зеленчуков, той ще съдържа над 800 милиграма натрий на купа. А яденето на несолена супа просто няма да е вкусно за повечето хора. В същото време солта, както споменахме по-горе, повишава кръвното налягане и вреди на бъбреците.

Можете да опитате да намалите количеството сол с подправки. Или просто не яжте супа твърде често.

Замразена пица

Едно от любимите ястия на много ергени – сравнително евтино, предлага се във всеки супермаркет и дори с различни вкусове можете да го приготвите в микровълновата. Обикновено тези пици се приготвят от бял хляб, сос с огромно количество натрий, евтино сирене с високо съдържание на мазнини и същото съмнително обработено месо. Затова тези пици са много калорични, с много сол и нездравословни мазнини.

Такава пица може да бъде много болезнена за здравето на вашите бъбреци. Затова, ако решите да вечеряте пица, по-добре изберете по-здравословни варианти от пицария.

Пържени картофи

Те могат да бъдат много опасни за бъбреците. По-добре е изобщо да не ядете дълбоко пържени храни.

Освен това картофите са с високо съдържание на калий. С този минерал трябва да внимават хората с болни бъбреци.

Соев сос

Този сос често се използва в азиатската кухня, която става все по-популярна всяка година.

А соевият сос е абсолютен шампион по съдържание на натрий в състава: в една супена лъжица – 950 mg, почти половината от дневната нужда. Ето защо, ако имате проблеми с бъбреците, по-добре е да откажете него.

Последно
Не пропускай