Кои храни съдържат повече калий от бананите

Калият е необходим на всички части на нашето тяло от сърцето до мускулите, нервите и бъбреците. Ролята му е важна за функционирането на нашите клетки. Дневната нужда от калий е 4700 mg и идва основно от хранителни източници, а при нарушена бъбречна функция трябва да се приемат 1500 до 2700 mg калий на ден. Но калият, разбира се, не е само в бананите. Нека видим храните, които съдържат повече от ценния минерал.

Бял и червен боб

Фасулът е истински склад на калий, особено белият, който съдържа 1000 mg, а червеният – 600 mg. За да усвоите по-добре калия, накиснете зърната за една нощ и след това варете само няколко минути и го оставете в бульона за няколко часа. Така ще получите максимална полза, тъй като бобът също има много желязо и фибри, необходими за храносмилането.

Картофи

Картофите също съдържат доста калий – 568 mg, което означава, че 100 грама картофи ще покрият 23% от дневната нужда. Още по-голяма полза за здравето ще има, ако към тях добавите броколи и сирене чедър. Ако нямате под ръка такова, може да го заместите с нискомаслена заквасена сметана или нискомаслена извара.

Сини сливи

Половин чаша сини сливи ви дава 686 mg калий, плюс куп различни витамини, магнезий, фосфор и желязо.

Слънчогледови семки

Слънчогледовите семки също са начело на класацията по съдържание на калий – 645 мг на 100 грама семки. Ако ги изпечете, получавате 850 мг. Освен калий, семената доставят на организма протеини и витамини от група В.

Спанак

Този листен зеленчук е пълен с витамини и минерали и в 100 гр. от него се съдържат 558 mg калий. Добавете му малко лук и чесън, залейте го с няколко яйца и ще получите прекрасна и абсолютно здравословна закуска.

Внимавайте с излишъка от калий

Много храни съдържат калий, но, ако прекалявате с консумацията им, в организма ще се появи излишък от калий и това също е опасно.

Калият е електролит, който поддържа редовен пулс и стабилно кръвно налягане. Обикновено тялото регулира необходимото количество калий в кръвта и премахва излишъка с урината.

Но ако има проблем с работата на органите, тогава може да се появи хиперкалиемия. Това също е опасно за вашето здраве.

Ако вашият лекар е преценил, че имате високо съдържание на калий, тогава е по-добре да откажете храни, богати на калий. Високите нива на калий могат да навредят на мускулите и нерви, които предават сигнали един на друг.

Последно
Не пропускай