Експерт биохимик обясни защо трябва да пием много вода през зимата

Мнозина смятат, че е важно да поддържаме питейния баланс само в горещия сезон, когато тялото ни губи много влага. И ако през лятото често изпитваме жажда, то през зимата тази нужда може да възникне по-рядко. Това обаче е измамно усещане. Ето и защо.

Сух въздух

Всъщност, не само горещините причиняват дехидратация. С началото на отоплителния сезон тялото ни е изложено на още по-големи рискове. Отоплителните уреди изсушават много въздуха, така че влагата буквално се изпарява от тялото ни. Вероятно сте забелязали, че от дълъг престой в топла стая кожата става суха и цветът й се влошава значително. Дори устните понякога се напукват от това. Всичко това може да се дължи и на факта, че пиете твърде малко вода.

Обилно изпотяване

През зимата се потим не по-малко, отколкото през лятото: например, при бързо ходене или в метрото, когато сме навлечени с много дрехи. Между другото, парата, която излиза от устата ни навън, също е пример за загубата на влага от тялото.

Склонност към преяждане

Декември и януари имат много празници. През този период преяждаме по-често от обикновено. Водата помага за нормализиране на храносмилането и помага на тялото да елиминира токсините. За да избегнете преяждане, поддържайте баланса на пиенето. Можете да го изчислите по проста формула: за 30 кг телесно тегло – 1 литър вода. Ако все пак пиете алкохол, не забравяйте да го пиете с течност. Това ще помогне да се избегне бързата интоксикация и да се намали отрицателното въздействие на алкохола върху тялото.

Защита от вируси

Ако тялото ви е дехидратирано, му е по-трудно да устои на инфекции, тъй като лигавицата не е достатъчно хидратирана. Сухият нос е сигурен знак, че трябва да подобрите режима на пиене. Освен това водата е източникът на цинк, който е отговорен за надеждното функциониране на нашия имунитет. И да, не е нужно да се ръководите от жаждата – това е измамно усещане. По-добре е да поставите бутилка вода до работния плот и пийте всеки път, когато погледът ви попадне върху нея. Можете също да инсталирате специална програма на телефона си: тя ще ви напомня кога е време да пиете вода.

Водата  е един от важните източници на магнезий и цинк

През зимата витамините и минералите са особено важни за нас. Водата  е един от важните източници на магнезий и цинк: до 90% от цинка и до 70% от магнезия се усвояват от нашето тяло именно от водата, изпита на празен стомах. Разбира се, има и други източници, например бобови растения, говеждо месо и други. Но от храната получаваме само до 40% цинк и до 35% магнезий. Можете да си набавите вода, обогатена с цинк и магнезий у дома. За да направите това, просто трябва да инсталирате специален филтър – проточен или под формата на кана, който минерализира водата чрез йонообмен.

Последно
Не пропускай