Защо трябва да се откажете от сладкишите при настинка

Всички пием горещ чай по време на настинки, но има едно „но“. Оказва се, че по време на настинка е по-добре да намалим захарта. Според терапевтите, пиенето на подсладени напитки може да забави оздравителния процес.

Трябва ли да се откажете от захарта по време на лечение на настинки?

Характеристики на влиянието на захарта върху микробиома на стомашно-чревния тракт

Захарите, попадайки в храносмилателния тракт, подхранват патогенната микрофлора, по-специално кандидозата, като по този начин потискат имунната система. Процесите на ферментация, които активно протичат в червата, силно потискат имунната система. От това можем да заключим, че състоянието на имунитета е буквално 80% зависимо от състоянието на чревния микробиом.

Рафинираната захар незабавно намалява активността на белите кръвни клетки (или левкоцитите), чиято задача е да се борят с инфекцията. Тяхното ниво се повишава, когато в тялото има инфекция, която, разбира се, причинява възпаление, провокиращо неразположение и нарушава нормалните функции на органи и системи.

Коя е най-добрата напитка по време на настинка?

По-добре е да се даде предпочитание на здравословния зелен чай, тъй като той съдържа голямо количество биофлавоноиди – антиоксиданти. Те ще помогнат в борбата с настинките. Също така е важно да пиете чиста вода със стайна температура, за да почистите бързо тялото от токсини и да поддържате сила.

Или може да бъде топла напитка с боровинки, малини и други горски плодове без захар с антипиретичен ефект, който ще понижи температурата на тялото и ще му помогне да се бори с инфекцията.

Можете да замените захарта с мед. Въпреки че е с високо съдържание на въглехидрати, той съдържа и редица ползи за здравето, които помагат в борбата с настинките. Яжте само суров мед в комбинация с билков чай ​​(без кофеин и с високо съдържание на антиоксиданти) или го намажете върху препечен хляб – това е пълноценно хранене, когато сте болни.

Какво друго освен захар пречи на оздравяването?

Не само захарта намалява имунитета по време на настинка. Това може да бъде и постоянен стрес, липса или излишък на тежки физически упражнения, липса на сън, високо кръвно налягане, диабет. Всичко, което допринася за хронично възпаление, наддаване на тегло, високо производство на кортизол и метаболитен синдром също е вероятно да допринесе за отслабена имунна система.

Последно
Не пропускай