Защо трябва да пием зелен чай

Още преди хиляди години японците и китайците започват да използват зеления чай като лечебна напитка, която пречиства организма от токсичните вещества. Многогодишните изследвания на учените откриват още повече доказателства за неговите лечебни свойства, така че днес списъка на ползите за здравето става безкраен.

Листата на зеления чай съдържат антиоксиданти, аминокиселината анин и кофеин, които са необходими и полезни за функционирането на организма. Ето и основните причини защо

Зелен чай – ползи?

Успокоява и овладява стреса

Зеленият чай има положително въздействие върху човешката психика. Тази напитка действа успокояващо и помага на мозъка да се фокусира. Научните изследвания показват, че хората, които пият редовно зелен чай реагират по-спокойно в стресови ситуации. Зеленият чай подобрява умствената функция и овладява стреса.

Подобрява имунната система и детоксикира тялото

Антиоксидантите в зеления чай притежават антибактериално и антивирусно действие. Зеленият чай действа като антибиотик с имунизиращ ефект. Същевременно зеленият чай пречиства организма от токсини и тежки метали (олово, хром, кадмий и др.).

Помага за намаляване на излишните килограми

Зеленият чай притежава способност за лесно изгаряне на мазнини, с което подпомага отслабването. Всъщност зеления чай е подходяща напитка за спазване на диети, особено когато е съчетана с повишена физическа активност. Зеленият чай също така помага на храносмилането, като ускорява отделянето на храносмилателни сокове, ако се консумира веднага след хранене.

Предотвратява сърдечно-съдовите и канцерогенните заболявания

Високото съдържание на антиоксиданти прави зеления чай ефективно оръжие срещу сърдечно-съдовите заболявания и рака. Антиоксидантите контролират клетъчното делене, намаляват риска от инсулт и инфаркт и отпушват запушените кръвоносни съдове.

Ежедневното консумиране от 3 до 6 чаши зелен чай наистина помага при предотвратяване на тези заболявания.

Предотвратява появата на високо кръвно налягане и понижава кръвната захар

Зеленият чай традиционно се използва за регулиране на кръвната захар, защото същия има силата да регулира глюкозата в организма. Изследванията показват, че ежедневната консумация на чаша зелен чай предотвратява появата на високо кръвно налягане.

Хидратира и подхранва кожата

Съставките на зеления чай забавят процеса на стареене на кожата, появата на тъмни петна и бръчки, предпазват кожата, като подобряват еластичния тъкан и рехидрират кожните клетки (особено важно по време на летния период). Зеленият чай има благотворен ефект върху кожата и затова е основна съставка в много козметични продукти за грижа на кожата.

Редовното консумиране на зелен чай удължава живота. Пийте поне една чаша зелен чай дневно.

Зелен чай – отслабване?

Зеленият чай сам по себе си е чудесен избор за напитка без захар и въпреки че не е заместител на балансирания начин на живот, той има някои свойства за отслабване, които обикновената вода няма. Той със сигурност не е лекарство за всичко, но ако харесвате вкуса му и обичате да го пиете, няколко чаши зелен чай дневно могат да помогнат за допълване на рутинното здравословно хранене и може да ви помогнат постепенно да отслабнете, смятат експерти.

Потенциални начини, по които зеленият чай може да помогне в целите ви да отслабете:

Подпомага здравословен метаболизъм

Някои изследвания предполагат , че кофеинът и катехините (вид полифенол), открити в зеления чай, могат да помогнат за умерена загуба на тегло, вероятно защото повишават метаболизма. Скорост на метаболизма е броят калории, които тялото ви изгаря, правейки обикновени, ежедневни неща – например четене на книга или готвене, а не усилена тренировка или джогинг.

Подпомага упражненията и тренировките

Една област, в която можете да получите неочакван тласък от новия си навик да пиете зелен чай, е вашата физическа форма. Кофеинът е стимулант, който активира нервната ви система и е „ергогенна помощ“, така че пиенето на зелен чай преди тренировка във фитнеса може да ви помогне да се представите малко по-добре. Но не прекалявайте – изследванията постоянно показват, че кофеинът има положителна роля върху физическото представяне, но не засяга всички еднакво и високите дози кофеин могат да бъдат опасни и да доведат до нежелани странични ефекти като тревожност или стомашно разстройство, споделят експерти.

Може да ви помогне да намалите захарта

Високият прием на захар може да бъде един от най-големите саботьори на цялостното здраве. Включването на напитки без захар и калории, като неподсладен зелен чай, в обичайния ви начин на хранене може да насърчи здравословна загуба на тегло в дългосрочен план. Освен че осигуряват опция за пиене без захар, полифенолите в зеления чай са показали, че влияят положително върху рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания като кръвно налягане и холестерол – става въпрос за цялостно подобряване на здравето на тялото!

Важно е да се отбележи, че винаги е по-добре да изберете храна и напитки в непреработената им форма. Индустрията на добавките не е добре регулирана и големи дози от всяко отделно хранително вещество или витамин или минерал с висока ефективност могат да бъдат вредни. Екстрактите от зелен чай могат да граничат с токсичния диапазон и дори да представляват потенциален риск от увреждане на черния дроб, докато чаша напитка е отличен начин да ви хидратира и подхрани.

В заключение – когато става въпрос за загуба на тегло, въздействието на зеления чай е в най-добрия случай минимално, но има и други ползи от пиенето му, включително релаксация и потенциален положителен риск от сърдечни заболявания, както по-горе сме обяснили.

Последно
Не пропускай