Защо трябва да пием зелен чай

3875
Зелен чай ползи

Още преди хиляди години японците и китайците започват да използват зеления чай като лечебна напитка, която пречиства организма от токсичните вещества. Многогодишните изследвания на учените откриват още повече доказателства за неговите лечебни свойства, така че днес списъка на ползите за здравето става безкраен.

Листата на зеления чай съдържат антиоксиданти, аминокиселината анин и кофеин, които са необходими и полезни за функционирането на организма. Ето и основните причини защо

Зеленият чай е полезен

Успокоява и овладява стреса

Зеленият чай има положително въздействие върху човешката психика. Тази напитка действа успокояващо и помага на мозъка да се фокусира. Научните изследвания показват, че хората, които пият редовно зелен чай реагират по-спокойно в стресови ситуации. Зеленият чай подобрява умствената функция и овладява стреса.

Подобрява имунната система и детоксикира тялото

Антиоксидантите в зеления чай притежават антибактериално и антивирусно действие. Зеленият чай действа като антибиотик с имунизиращ ефект. Същевременно зеленият чай пречиства организма от токсини и тежки метали (олово, хром, кадмий и др.).

Помага за намаляване на излишните килограми

Зеленият чай притежава способност за лесно изгаряне на мазнини, с което подпомага отслабването. Всъщност зеления чай е подходяща напитка за спазване на диети, особено когато е съчетана с повишена физическа активност. Зеленият чай също така помага на храносмилането, като ускорява отделянето на храносмилателни сокове, ако се консумира веднага след хранене.

Предотвратява сърдечно-съдовите и канцерогенните заболявания

Високото съдържание на антиоксиданти прави зеления чай ефективно оръжие срещу сърдечно-съдовите заболявания и рака. Антиоксидантите контролират клетъчното делене, намаляват риска от инсулт и инфаркт и отпушват запушените кръвоносни съдове.

Ежедневното консумиране от 3 до 6 чаши зелен чай наистина помага при предотвратяване на тези заболявания.

Предотвратява появата на високо кръвно налягане и понижава кръвната захар

Зеленият чай традиционно се използва за регулиране на кръвната захар, защото същия има силата да регулира глюкозата в организма. Изследванията показват, че ежедневната консумация на чаша зелен чай предотвратява появата на високо кръвно налягане.

Хидратира и подхранва кожата

Съставките на зеления чай забавят процеса на стареене на кожата, появата на тъмни петна и бръчки, предпазват кожата, като подобряват еластичния тъкан и рехидрират кожните клетки (особено важно по време на летния период). Зеленият чай има благотворен ефект върху кожата и затова е основна съставка в много козметични продукти за грижа на кожата.

Редовното консумиране на зелен чай удължава живота. Пийте поне една чаша зелен чай дневно.