Какво е контролен преглед на тялото и защо може да ви спаси живота

„Нищо не ме притеснява, нямам нужда от преглед!“ – така казват много хора. В резултат на това всяка година мнозина научават за ужасна диагноза – онкология.

Само рутинен преглед и диагностика ще помогнат за идентифициране на болестта и спасяване на живота, както и за предпазване от развитие на сърдечно-съдови заболявания или диабет.

Какво е преглед на цялото тяло и защо е важно да се подлагате на годишен преглед?

Медицинският преглед е цялостен преглед на цялото тяло, благодарение на който ще разберете здравословното си състояние само за няколко часа. На практика отнема около 3-4 часа. След 2-3 дни всички тестове ще бъдат готови, пациентът идва за втора консултация, при която терапевтът дава подходящи препоръки –  фармацевтични или билкови препарати, витаминни комплекси.

Прегледите могат да бъдат както общи, така и тясно фокусирани, задълбочени, например, ако имате оплаквания от работата на определени органи или семейството ви има сърдечни заболявания, диабет, онкология и др.

Защо трябва да проверявате здравето си?

Фактът, че се чувствате добре, не означава, че сте напълно здрави: много заболявания в ранните етапи са асимптоматични. Могат да се идентифицират само с цялостен преглед на тялото, така че не пропускайте възможността да откриете проблема в началния етап. Така ще се подложите на лечение с минимални усилия и разходи.

Ако имате необосновани или неясни симптоми, като постоянна умора, световъртеж, чести главоболия, проблеми със съня и т.н., може да си помислите, че „ще мине“, но представете си за момент какво ще се случи, ако не мине? Затова открийте причината и отстранете проблема, преди да се е влошил.

След като преминете проверката, ще получите препоръки от лекаря как да подобрите здравето си. Ако пълният преглед разкрие някакво нарушение, можете да го лекувате своевременно, като избегнете по-сериозни проблеми в бъдеще.

Ако имате анамнеза за наследствени или хронични заболявания, например, ако майка ви или баща ви са имали рак на дебелото черво, тогава трябва да си направите колоноскопия 10 години преди възрастта, на която те са били диагностицирани с рак. При първата консултация с лекар се обсъжда вероятността от генетични рискови фактори. Въз основа на резултатите от такъв разговор се определя на коя диагностика трябва да се наблегне.

Също така, трябва да разберете разликата между нормата и оптималното отклонение на определени показатели, когато правите тестове. Например витамин D3 има долна граница на нормата – 30, ако пациентът има показател 31, лекарят може да каже, че тази норма и няма отклонения. Но индикатор под 30 вече е риск от заболяване.

Основното предимство на контролния преглед

Основното предимство на контролния преглед е ранната и навременна диагностика на много опасни и дори фатални заболявания. Такъв пример е ракът на гърдата , който е лечим в почти 100% от случаите при навременна диагностика, а ранната диагностика на диабета и заболяванията на сърдечно-съдовата система може да ви спаси живота. Второто основно предимство е удобството. Всички анализи, изследвания и консултации ще се извършват от специалисти на една клиника с максимален комфорт и за кратко време.

Препоръчителната честота на преминаване на проверката на тялото зависи от възрастта, пола, начина на живот, минали патологии, както и наследствено предразположение към животозастрашаващи човешки заболявания.

Последно
Не пропускай