5 странични ефекта на твърде много витамин D

Витамините са незаменими фактори в човешкото хранене. Ако в организма липсва някакъв елемент, здравословното състояние ще се влоши. Витамин D принадлежи към така наречените калцифероли и директно влияе върху минералния метаболизъм и структурата на костите.

Липсата му води до сериозни последици. Дефицитът се отразява негативно върху образуването на кости и имунитета, както и върху развитието на сърдечно-съдови патологии и честотата на респираторни заболявания. Последствията са особено сериозни в детството, когато това може да причини рахит, тъй като калциферолът насърчава усвояването на калция.

В тялото синтезът на витамин D се осъществява в кожата с участието на слънчева светлина. Затова понякога е достатъчно да се разходите навън при хубаво време, за да компенсирате липсата.

Неконтролируемото приемане не се препоръчва, тъй като калциферолът в прекомерни количества не е безопасен. Според специалистите, ако се използва неправилно, се натрупва в тялото и става токсичен. Ето и някои последици от предозирането.

Повишени нива на калций в кръвта

Хиперкалциемията е състояние на излишък на калций в човешкото тяло, което причинява неконтролиран прием на витамин D. Това е много опасно разстройство – бъбреците не могат да се справят с отделянето на минерала, има усещане за постоянна жажда, често уриниране, загуба на апетит, повръщане, запек и дори забавяне на растежа при деца. В особено тежки случаи минералът се отлага в тъканите.

Поблеми с бъбреците

Възможно е увреждане на бъбреците с различна тежест. Особено внимание трябва да се обърне при хора с увредена бъбречна функция.

Проблеми със стомашно-чревния тракт

Прекомерният прием на витамин D се отразява негативно на работата на червата и стомаха. Апетитът се влошава, появяват се задържане на изпражненията, повръщане и болки в корема.

Проблеми с костите

Парадоксално, въпреки че калциферолите са в основата на изграждането на костната структура, техният излишък причинява увреждане на костите. Витамин D забавя усвояването на елемента К2, което може да доведе до намаляване на костната маса.

Постоянна умора

Излишъкът от калций може да предизвика оплаквания като постоянна умора, болки в коремната кухина, липса на апетит, апатия, повръщане и главоболие.

Излишъкът от минерали и витамини в организма е неприемливо и опасно явление. Не бива да неглижираме приемането на привидно безобидни лекарства. Не се самолекувайте, това може да струва здравето ви.

Последно
Не пропускай