Как да приготвите пресни билки за зимата и да запазите полезните им свойства

В съвременния свят е трудно да си представим вкусни гурме ястия без билки. През лятото няма проблеми с този продукт, защото всеки, който живее в частна къща или има лятна вила, има растения. Също така са налични на пазара на достъпна цена.

Но за да замразите във фризера, трябва да знаете как да го направите това правилно. В края на краищата копърът трябва не само да присъства в ястието като украса, но и да излъчва своя ароматен вкус.

Магдазноз

Вземете магданоза направо от корена, измийте го добре от земята, сложете  го в блендер и го накълцайте. Поставете получената маса върху лист за печене и поставете във фурната за 10 часа. Суши се в сушилня при ниска температура с отворена врата.

След като изсъхне, отстранете сухия слой, натрошете го и го сложете отново в блендера. По-добре е да поръсите веднага със сол и черен пипер. В резултат на това получавате отлична подправка без добавки и химикали. По възможност може да се добави червен пипер. След това опаковайте подправката в сухи бурканчета. Добавете го към зърнени храни и супи.

Как да изсушим билки за зимата

Копърът и магданозът могат да се сушат по гръцка технология. За да направите това, изрежете растенията заедно със стеблката, вържете ги на сноп и ги сложете на балкона. Увийте сушените билки в стреч фолио. Преди да ги използвате, просто ги разтрийте с ръце до фини трохи. Благодарение на този метод ароматът на билките може лесно да се запази.

Ако нямате място за съхранение, веднага смелете връзките и ги поставяйте в буркани. Не забравяйте, че бурканите трябва да бъдат плътно затворени, така чеда не попадне влага вътре. В противен случай можете да кажете сбогом на сушените билки.

Ако няма балкон за сушене на растенията, помнете стария метод на нашите баби. Просто нарежете билките и ги поставете на перваза на кухненския прозорец. Или сложете да съхнат във фурната при температура 60 градуса. Във втория вариант ще отнеме почти цял ден.

Още по-добре е ако имате и сушилня. В нея можете да изсушите всичко: сушени кайсии, ягоди, билки и дори месо.

Как да замразите босилек и кориандър

Кориандърът и босилекът имат много богат вкус и аромат. Най-добре е да ги замразите. Можете да направите това на части, например във форми за лед. Извадете ги и ги използвайте, когато е необходимо.

За гарнитура копърът и магданозът могат да се замразят с масло. Една опаковка ще ви трябва три супени лъжици сушени билки. Разтопете маслото и разбъркайте с билките. Сложете готовия продукт във фризера за няколко минути.

Извадете от фризера и оформете на правоъгълник с ръце. След това увийте маслото в стреч фолио и го замразете. Преди замразяване можете да направите маркировки с нож, условно, сякаш разделяте плочката на части. В този случай просто ще разчупите готовия продукт на парчета. През зимата заготовката може да се добави към зърнени храни, супи, ориз, тестени изделия.

Последно
Не пропускай