4 симптома на диабет при жените

Много е изписано за опасностите от диабета и тясната връзка между начина на живот и това заболяване. Какво наистина знаем за диабета? На първо място, че е сред така наречените метаболитни заболявания и повишава нивата на кръвната захар.

Нашето тяло обикновено използва глюкозата за енергия. То преобразува захарта от храната с помощта на хормона инсулин, който се произвежда от панкреаса.

Проблемът възниква, ако производството на този хормон е намалено (диабет тип 1) или ако клетките загубят способността си да използват ефективно кръвната захар (диабет тип 2).

Първият тип обикновено е резултат от автоимунно разстройство, при което имунната система атакува собствените ви клетки на панкреаса, които обикновено произвеждат инсулин. Този проблем обикновено се появява в млада възраст, поради което се нарича още ювенилен диабет.

Въпреки че диабет тип 2 може да се развие на всяка възраст, най-често се появява след 45-годишна възраст. В повечето случаи този вид заболяване прогресира бавно. Не е необичайно заболяването да се развива без никакви симптоми, особено в ранните етапи.

Специалистите твърдят, че основните причини за диабета не са само гените. Но лошото хранене, наднорменото тегло, неконтролираната хипертония и заседналият начин на живот също увеличават риска от развитие на диабет тип 2.

Вероятно знаете най-честите симптоми на диабет, като силна жажда, често уриниране, необяснима умора, замъглено зрение, сърбеж по кожата и необяснима загуба на тегло. Тези предупредителни знаци са общи за мъжете и жените, но чували ли сте някога за симптоми, които са специфични за жените? Не? Нека тогава разкажем за тях.

Млечница (вагинална и орална)

Бяло вагинално течение, заедно със сърбеж и болка в гениталиите, причинени от свръхрастеж на Candida, може да означава, че кръвната захар е твърде висока.

Забелязали ли сте бели възпалени петна в устата си, съчетани с проблеми с преглъщането? В този случай лекарят може да диагностицира кандидозен стоматит. Трябва да се помни, че проблемите често са свързани с развитието на диабет тип 2.

Синдром на поликистозните яйчници

Това е не само най-честата причина за безплодие. Повишеното производство на мъжки хормони, андрогени, при жените води до нередовен менструален цикъл, наддаване на тегло, прекомерно окосмяване по тялото и акне. В допълнение към това излишните андрогени причиняват инсулинова резистентност и са основният виновник за диабет тип 2.

Инфекции на пикочните пътища

Като цяло жените са по-склонни да страдат от инфекции на уретрата, бъбреците, пикочния мехур и уретерите. Рискът се увеличава при хора с диабет. Причината е, че високите нива на глюкоза в кръвта и урината осигуряват идеална среда за размножаване на бактерии. Уринарната инфекция често се проявява с често болезнено уриниране, парене, мътна или кървава урина.

Сексуална дисфункция

Сексуалната дисфункция е намалено сексуално желание, вагинална сухота и проблеми с достигането на оргазъм и може да е резултат от увреждане на нервите (диабетна невропатия). Този интимен, смущаващ въпрос обикновено отвежда жените при гинеколога.

Не пренебрегвайте тези предупредителни признаци на диабет, тъй като това метаболитно заболяване може да доведе до животозастрашаващи състояния като инсулт, сърдечна или бъбречна недостатъчност и слепота.

Консултирайте се с лекар, ако подозирате, че имате висока кръвна захар.

Последно
Не пропускай