Главоболие – как да се преборим

Вероятно всеки човек поне веднъж в живота си е изпитвал главоболие. Основният парадокс на това оплакване е, че самият мозък е лишен от болкови рецептори в нервите и на теория не е възможно да изпитваме болка в тази област.

На практика обаче това често се случва и главоболието е ежедневен проблем за мнозина. Периодично се появява почти при всеки човек, водещ съвременен начин на живот. Но постоянното му наличие може да се окаже аларма за тежко заболяване.

Видове и причини за главоболието

Лек за главоболие В международната класификация са обособени четиринадесет разновидности на главоболие. Всеки тип се подразделя на две форми – остра и хронична.

В зависимост от вида и локацията на болковите усещания в главата, те сигнализират за различни проблеми в тялото.

главоболие в слепоочията Главоболие в слепоочията може да бъде причинено от редица фактори – от резки промени в нивата на кръвното налягане до интоксикация или инфекция. При някои заболявания появилото се главоболие е симптом, позволяващ поставянето на ранна диагноза.

Главоболие в задната част на главата алармира за заболявания като цервикална остеохондроза, спондилоза, понижен мускулен тонус на шийните мускули и хипертония.

Появата на главоболие в областта на челото често е индикатор на възпалителни патологии като челен синузит, повишено вътречерепно налягане или прищипване на тилния нерв. Този тип болка също придружава сериозни заболявания като менингит, пневмония, малария и коремен тиф.

Главоболие, протичащо с болка в очите, може да бъде симптом на автономна дисфункция, мигрена, както и глаукома и редица други очни заболявания. Отлагането на медицинската помощ е възможно да доведе до сериозни проблеми със зрението.

Дългосрочното главоболие е особено опасно, тъй като често се оказва симптом на сериозни заболявания като менингит, увреждане на нервната система (арахноидит, енцефалит), туберкулоза, сифилитично увреждане на нервната система и паразитни заболявания. Продължителната болка може също да показва мозъчен тумор.

Острото главоболие често се причинява от спазми на мозъчните съдове при цервикална остеохондроза или хипертонична криза. Високите нива на стрес и нервното напрежение, както и приемането на определени лекарства и консумацията на нездравословни храни, могат да причинят болка в главата.

В контекста на общата класификация главоболието се разглежда като първично и вторично. В първия случай болката не е провокирана от съпътстващо заболяване и се появява като самостоятелен симптом, а във втория случай тя е резултат от съществуващо заболяване.

При 90% от пациентите е констатирано главоболие от напрежение, което протича с усещане за напрежение или стягане на горната част на главата. Често пациентите сравняват състоянието си с носене на  шлем. В медицината този синдром е известен като „неврастеничен шлем” и според специалистите причината за неговата появата е неврозата.

Леката форма на главоболие от напрежение протича с епизодична болка, но при повече от 15 пристъпа за месец са налични всички признаци на хроничен ход на заболяването.

Проблемът се засилва от стресови ситуации (нестабилна ситуация в семейството, на работното място, заболявания на близки хора и др.), работна активност без необходимия покой, лош сън, излагане на студ или топлина, неправилна употреба на аналгетици или психостимуланти, недохранване, гладуване или хормонални нарушения.

Мигрена

В класификацията на мъчителното главоболие попада и мигрената. Позната и изследвана от столетия, но все още причините за нейното възникване остават неопределени.

Мигрените обикновено се характеризират със силно пулсиращо главоболие, придружено от гадене, непоносимост към ярка светлина, силни миризми и обща слабост. Болката е едностранчива. Продължителността на атаката може да бъде от няколко часа до три дни. Най-податливи на мигренозни пристъпи са жените на възраст от 25 до 35 години.

Причини за поява на мигрена

Сред причинителите на мигрена са:

 • Прекомерно физическо натоварване
 • Внезапни промени в температурата
 • Употребата на неподходящи лекарствени медикаменти
 • Нарушаване на ритмите на съня (липсата на сън и свръхспането действат еднакво негативно)
 • Злоупотреба с напитки със съдържание на алкохол
 • Хранителна нетолерантност към шоколад, ядки, сирене, цитрусови плодове и други
 • Гладуване или чести хранения
 • Колебания в нивата на хормоните: менопауза, бременност, ПМС, прием на контрацептиви, овулация

Клъстерно главоболие

Клъстерното главоболие (Хортън) е един от най-тежките видове на този тип болков синдром. Пациентът се оплаква от продължителни пристъпи на много силни болкови усещания с пулсиращ характер. Обикновено болката е едностранна, локализирана в челото или очите, понякога придружена от зачервяване, подуване и появата на сълзи. Пристъпите продължават от 20 минути до час и половина, но в тежки случаи те могат да се повтарят по няколко пъти на ден в продължение на седмица. Най-често засегнати от тази разновидност на главоболие са мъжете на средна възраст.

Сред причините за появата на този синдром експертите посочват патология в съдовата система. Епизодичната поява и внезапното изчезване на болката затруднява лечебния процес.

Вторичното главоболие включва 4 основни подвида:

 • Главоболие, причинено от инфекция – то е резултат от действието на токсините, секретирани от патогенни микроорганизми, например при грип. Протича с треска и грипоподобни симптоми – хрема, кашлица.
 • Синусовото главоболие – възниква поради възпаление в синусите, обикновено придружено от подуване на лигавицата, назална конгестия и хрема. Характеризира с болезнени усещания във фронталната и параназалната част на лицето, които могат да продължат, докато основното заболяване бъде напълно излекувано.
 • Окципитално – протича с тъпа или остра пулсираща болка. Провокирано е предимно от заболявания на шийния отдел на гръбначния стълб, включително остеохондроза, невралгия на тилния нерв, мускулно напрежение в резултат на агресивно физическо натоварване, хипертонията, артериални спазъм, повишеното вътречерепно налягане и продължителен престой в неудобна поза.
 • Главоболие от съдов произход – проявява се с пулсиращ болков синдром в слепоочията или шията. Появата му е резултат от мозъчно-съдов спазъм и нарушение на кръвоснабдяването, както и разширяване на венозната мрежа с недостатъчен кръвоток, хипертония или хипотония, тромбоза или темпорален артериит.

Диагностика на главоболието

В повечето случаи прегледът при невролог е достатъчен за диагностициране на главоболие. Не е изключено да се наложи консултация с отоларинголог, стоматолог, оптометрист или да се включат някои медицински изследвания:

 • Електроенцефалография – дава адекватна информация за състоянието и функцията на мозъка като цяло и наличието на отклонения.
 • Рентгенография – помага да се определи наличието на хидроцефалия, травма, синузит.
 • Магнитен резонанс – използва се за диагностициране на тумори, хронични и остри нарушения на мозъчното кръвообращение, ефектите на инсулт, синузит и много други заболявания.
 • Компютърна томография – показва наличието на кръвоизливи, промени в структурата на мозъчната тъкан и мозъчните съдове.
 • Електромиография – дава информация за увреждане на нервите.
 • Ехографска диагностика – разкрива проблеми със съдовете, водещи до главоболие.
 • Лабораторни методи – използват главно за откриване на инфекции и възпаления на пациента, автоимунни процеси и нарушения на метаболизма на холестерола.

Лечение на главоболие

При лечението на главоболие се предписват медикаменти от групата на аналгетиците, нестероидните противовъзпалителни, спазмолитиците и триптаните. Последните се назначават единствено при потвърдена диагноза мигрена.

Експертите не препоръчват да приемате болкоуспокояващи за повече от 15 дни в месеца (или три дни в седмицата). Това се отнася за тези, които се състоят от едно активно вещество.хапчета и главоболие

Не се препоръчва да се вземат комбинирани аналгетици, състоящи се от няколко активни вещества повече от 10 дни в месеца (или два дни в седмицата).

Безконтролната употреба на болкоуспояващи води до негативни ефекти, които надвишават многократно ползите от техния прием. В случая има още един скрит риск – съществува заплаха от развитие на специфично главоболие, провокирано от медикаментите.

Освен с прием на лекарства, главоболие се лекува и с изпитани методи, които често се оказват не само по-безвредни, но и по-ефективни:

 • Мануална терапия – допълнителен метод, при който чрез хиропрактики се идентифицира източника на болка и директно се въздейства върху него. Използва се като допълнение към други лечебни схеми.
 • Масаж – независим лечебен метод, който е важна част от комплексното лечение. В домашни условия може да извършите самомасаж, втривайки няколко капки разредено лавандулово масло в зоната на слепоочията и тила.
 • Акупресура – лечение чрез натиск за поне 30 секунди върху определени точки. Китайската медицина препоръчва акупресурно въздействие върху няколко точки за облекчаване на главоболие: Точката между веждите (мястото, върху което индийките рисуват червена точка на лицето си) – натиска се за 30 секунди; Двете точки в края на горната устна – масажират се бавно в продължение на две минути; Двете точки до моста на носа в близост до основата на веждите – масажират се за 1 минута; Двете точки в началото на гръбначния стълб, които се намират в основата на косата – въздейства се върху тях с лек натиск в продължение на две минути; Точките на всяка ръка между палеца и показалеца – натискат се за 1-2 минути.
 • Акупунктура – метод, признат и от СЗО. Състои се в излагане на определени точки на краткосрочна акупунктура. Процедурата съдейства за активиране работата на органи, свързани с нервните окончания, разположени в тези точки. След една или две сесии настъпва значително подобрение. Добри резултати се постигат при съчетаване на метода с акупресура.
 • Остеопатия – чрез мануално въздействие се елиминират причините за главоболието. Комбинира се успешно с други методи.
 • Физиотерапия – лечение с ултразвук, излагане на постоянен или променлив ток, магнитно поле, топлина и други физически явления. Нейната ефективност превъзхожда много други методи.
 • Физиотерапевтични упражнения – работят в синхрон с другите физиотерапевтични методи.
 • Инжектиране на ботокс – методът се препоръчва от все повече специалисти след като се доказа неговата ефективност за облекчаване на спазмите при главоболие.
 • Методи на екстракорпорална хемокорекция (EG) – предписват се при заболявания като церебрална артериосклероза. Терапията се основава на „прочистването“ на кръвта от излишния холестерол и други вещества, които образуват атеросклеротични плаки, нарушаващи кръвоснабдяването на организма.
 • Народни средства – радват се на изключителна популярност, но въпреки това трябва да се знае, че те не са универсален лек и не могат да изместят назначената терапия. Много от тях се основават на използването на различни лечебни билки и подправки за намаляване на интензивността на болката.

Естествени природни лекове за главоболие

Проучване, публикувано в Phytotherapy Research Journal, гласи че подправката джинджифил намалява интензивността на главоболието. Най-ефективен вариант е използването на чай от корена. За целта обелете и нарежете на парченца корен с дължина от около 5 см. Добавете го към чаша вряща вода и оставете да къкри за около 10 минути. След прецеждане се приема, овкусен с лимонов сок и мед.

Друг ефективен „бабин“ метод е чаят от лайка, който притежава силни противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства. За 5 минути оставете две супени лъжици от билката да къкрят в чаша вряща вода.

Със способността си да намалява интензивността на главоболие се слави и ябълковият оцет. Достатъчно е да изпиете чаша вода, в която сте разтворили предварително две лъжички ябълков оцет.

Дори и да не страдате от мигрена, можете да приемате тази течност ежедневно, за да предотвратите главоболието и да подобрите здравния си статус.

С доказана ефективност е и още един лек – лавандуловото масло. European Journal of Neurology публикува информация относно положителното му въздействие при главоболие. Препоръчва се вдишване в продължение на 15 минути изпаренията от три чаши вряла вода, към която е добавена лъжица от маслото.

Микс от лавандулово масло и ментово масло, нанесен чрез лек масаж върху слепоочията, съдейства за бързото елиминиране на болката. Можете да постигнете по-добър резултат, ако комбинирате инхалации и масаж с лавандулово масло.

Прием на 1/3 чаша чай от жълт кантарион преди всяко хранене съдейства за облекчаване на главоболие.

40 капки прополисова тинктура, разтворена в половин чаша вода, също потушава оплакването.

Свеж зелев лист, прикрепен към челото, се постига бърз ефект на облекчение.

Със същата ефективност са още два лека – компрес в слепоочието с резенче лимон или картоф.

Компрес с кърпа, напоена със студена вода, е още един метод, който с успех се прилага при главоболие.

Студените компреси в областта на шията или главата облекчават възпалението, съдействат за свиване на кръвоносните съдове и инхибиране провеждането на нервни импулси – всичко това редуцира болката по време на мигренозни атаки.

Приемът на достатъчно количество вода гарантира настъпването на подобрение в рамките на 30 минути или най-късно до 3 часа. Установено е, че хроничната дехидратация води до развитие на главоболие и мигрена.

За последователите на хомеопатичното лечение, бърз ефект дава един изпитан лек. Приемат се десет таблетки от шуслерова сол №7 (магнезий), разтворени в топла вода. Този елемент съдейства за регулиране на предаването на нервните импулси. В проучване е доказано, че пациентите с главоболие изпитват остър магнезиев дефицит.

За редуциране на мигренозния интензитет съдействат и витамините от група В и по-конкретно рибофлавин (В2), фолат, цианокобаламин (В12) и пиридоксин (В6). Техният прием не е свързан с риск от предозиране, тъй като те са водноразтворими и излишните количества се изхвърлят чрез урината.

Допълването на менюто с добавки СоQ10 е още ефективен и безопасен способ на лечение на главоболие.

Доказано е, че ежедневният прием на 100 mg коензим значително намалява честотата на мигренозните атаки и съкращава тяхната продължителност.

Отпиването на кафе или чай с кофеин на бавни глътки помага при главоболие. Кофеинът влияе положително върху емоционалния фон, придава усещане за жизненост и съдейства за свиване на кръвоносните съдове. Неслучайно той присъства като активен компонент в много лекарства с болкоуспокояващ ефект.

Силно кафе с добавка към него на две супени лъжици лимонов сок е ефективен домашен лек срещу главоболие, причинено от махмурлук. Кафето ще разшири кръвоносните съдове, а лимонът ще помогне за премахването на токсините от тялото, получени в резултат на преработката на алкохола.

При първите симптоми на мигренозен пристъп облекчение гарантира зеленият чай. Добавянето на щипка мента към него усилва ефективността му.

Зеленият чай, подсладен с малко мед, може да бъде приеман по веднъж на ден на празен стомах и като превантивно средство.

Релаксираща вана с етерични масла съдейства за моментално облекчение при главоболие, причинено от стрес. Топлата вода помага за отпускане на мускулите, а маслото оказва благоприятен ефект върху дихателната система. Подходящи за тази цел са следните етерични извлеци – лавандула, мента, хвойна, лимонена трева, портокал.

Медитирането е още една практика, доказала своята ефективност. Ако отделяте по 15 минути на ден за медитация,  ще забележите не само, че пристъпите изчезват, но и тонусът Ви се подобрява значително.

Заемете удобна поза с изправен гръб в седящо положение. Не е задължително да седи „по турски“. Може просто да седнете на стола. Затворете очи и се концентрирайте единствено върху дишането си. Важно е езикът да е напълно отпуснат, а неговият връх нежно да се опира в областта под горните зъби.

Пребройте вдишванията си. Не се опитвайте да дишате по-дълбоко или ритмично. Правете го, както обикновено.

Превенция

Най-добрата превенция срещу главоболие включва избягване или ограничаване на факторите, които го предизвикват. Основните препоръки за постигането на това са свързани с:

 • Редовни упражнения, които съдействат за подобряване кръвоснабдяването на мозъка, неговото насищане с кислород и други хранителни вещества.
 • Правилен режим на работа и почивка – високото ниво на натоварване може да провокира и други оплаквания.
 • Пълноценен нощен сън – осигурете си здравословен микроклимат в спалнята. Необходимо е помещението да се проветрява редовно, а температурата на въздуха в него да не е нито прекалено висока, нито прекалено ниска. Придържайте се към нормата за сън – 7-8 часа, липсата му ще доведе до проблеми с нервите, а излишъкът му – до летаргия.
 • Редуциране нивата на стрес чрез разработване на индивидуални методи – гимнастика, разходки на чист въздух, масажи, ароматерапия.
 • Преразглеждане на хранителния режим и изключването от него на продукти, които провокират главоболие: пушени, солени, наситени с консерванти и подобрители на вкуса храни.
 • Ограничаване употребата на аналгетици и болкоуспокояващи – не повече от 10-15 таблетки на месец.
 • Изключете алкохола и се откажете от вредните навици като тютюнопушене.
 • Редуцирайте времето, прекарано пред компютъра и телевизора; избягвайте продължителното излагане на изкуствена светлина.

Ако главоболието се повтаря често, воденето на дневник, в който описвате атаките, може да помогне за определяне на причината за болката и за предписване на правилното лечение.

В повечето случаи неразположението бързо изчезва, без да предизвиква усложнения. Ако болката не отшумява дълго време или се връща отново и отново, не отлагайте посещението при лекаря – това може да бъде опасно за здравето и дори за живота Ви.

Последно
Не пропускай