Как да подобрите  енергията Чи според китайската медицина?

Може би сте чували термина Чи (Ци) в традиционната китайска медицина. По-долу ще намерите всичко, което трябва да знаете за енергията Чи, включително как да я регулирате.

Какво е Чи?

Чи се идентифицира като „жизнена енергия”, която ръководи всички физически и психически процеси в тялото ни. В индийската култура се нарича прана. В гръцката култура е пневма. В китайската култура се нарича Чи.

Китайската философия нарича тази жизнена енергия Чи и я описва като вродена интелигентност на тялото – нематериалният, но измерим начин, по който поддържаме това, което е известно като хомеостаза, или способността на тялото да регулира вътрешната си среда, за да създаде добро здраве.

Всичко се основава на тази енергия. Блокадите на Чи, липсата ѝ или прекалено голямото количество, са причината за заболяванията. Реално с акупунктура и билки се нормализира Чи.

Как можете да разберете дали имате достатъчно Чи?

Хората с балансирана такава енергия могат бързо да се преборят с вируси, например, или да  се възстановят след нараняване. Те обикновено имат добра издръжливост, храносмилане и имунитет, както и ясно състояние на ума.

Хората с нормално количество Чи се чувстват така, сякаш имат достатъчно енергия, за да посрещнат нуждите на тялото си. Те спят добре, събуждат се отпочинали и могат да изпълняват ежедневните си задачи.

Но тези, които нямат достатъчно Чи,  са уморени и могат да се чувстват сякаш някои от системите на тялото им не работят правилно. Това би могло да означава всичко – от затруднено усвояване на храната, липса на апетит и чести състояния като настинки и алергии, анемия, безсъние и депресия. Недостигът на Чи може да бъде и емоционален.

Също така е възможно да има излишък на енергията Чи. Хората с излишък изглеждат раздразнителни, стресирани или напрегнати. Казано накратко, по всяко време, когато човек е със здравословен проблем, неговото Чи вероятно е извън равновесие.

Как може да се регулира Чи от самия човек?

Тъй като е включена тази енергия във всички процеси на тялото, има много различни начини да  се регулира.

Например, ако дишате дълбоко, здравословно се храните и спите добре, прогнозата ще е добра. Ако не правите тези три неща, Вашето Чи няма да може да тече ефективно и вероятно ще продължите да се борите с определен медицински проблем, който имате.

И още – избягването на „токсични“ взаимоотношения е от решаващо значение, когато става въпрос за регулиране на Чи. Ако се чувствате физически изцедени, след като сте говорили с „токсични“ хора, то те са просто изсмукали Чи от Вас.

При недостиг на тази енергия, може да започнете да я регулирате чрез:

  • достатъчно спокоен сън
  • редовно упражняване на дълбоко дишане
  • поддържане на здравословни хранителни навици
  • постоянни грижи за психичното здраве

Също така е разумно да се консултирате с лекар, в случай че сте болни и се нуждаете от специфична форма на лечение.

Последно
Не пропускай