Остеопатия: митове и реалност

Остеопатия – знаете ли за какво става дума?

От няколко години в света активно се говори за остеопатия като медицинска специалност (за незапознатите, остеопатията е система за диагностика и терапия на много и различни оплаквания). Но въпреки това много хора са с предубеждения да се предадат в ръцете на остеопата. В реалността има твърде много различни митове и предположения за остеопатията.

Но ето каква е истината за нея – да разбием митовете:

1.Остеопатията е мода

Остеопатията е модна тенденция, но тя няма нищо общо с официалната медицина.

Всъщност, това не е съвсем вярно. Остеопатията днес е актуална тенденция, защото все повече хора се обръщат към нея за помощ и получават добър резултат. Но тя е пряко свързана с официалната медицина, като педиатрията, стоматологията или кардиохирургията.

В наше време остеопатията, като всяка друга медицинска специалност, подлежи на задължителна сертификация. Остеопатът има право да практикува едва след като е бил обучен. В акредитираните образователни институции продължителността на курса е приблизително 3 504 учебни часа. Т.е. обучението по остеопатия е достатъчно задълбочено и адекватно за целите, които си поставят остеопатите.

  1. Остеопатията не лекува

Остеопатия – тя действа като превантивна медицина, но не лекува.

Остеопатията не лекува:

– онкологични заболявания

– психиатрични заболявания

– слеоперативни състояния

Може да се спори по въпроса. Има много индикации за лечение с остеопатия, по-лесно е да се каже с какви проблеми остеопатът не се занимава: това са онкологични заболявания, психиатрични заболявания и следоперативни състояния. Остеопатията може да помогне при лечението на голям брой различни заболявания, тъй като третира не само болния орган, но и като цяло тялото.

Почти цялото човешко тяло, включително вътрешните органи и структури на черепа, са в сферата за въздействие при остеопатия. С  нейна помощ може да се намали приема на лекарства и да се подобри качеството на живот.остеопатия лечение

Например, тя е полезна при човек със сколиоза трета степен. Това не е просто крива стойка. В резултат на притискане (компресиране) човек страда от болки в гърба, в областта на сърцето, има проблеми със стомашно-чревния тракт и с дишането. Във всеки от тези случаи, остеопатът, разбира се, не е магьосник, но може да подобри качеството на живот на пациента.

Какво означава да се подобри качеството на живот?

Това означава, че човек най-накрая престава да усеща постоянна болка и дискомфорт и може да прави това, което му харесва. Остеопатите работят понякога дори с хора с епилепсия. Основната болест, разбира се, остава, но броят на пристъпите е значително намален. И това също значително подобрява качеството на живот.

  1. Остеопатия – хомеопатия?

Остеопатията е като хомеопатията, с други думи, има просто ефект на плацебо. Тя помага на хората, които безрезервно вярват в нея, а на други – не.

Всъщност, ако остеопатията е плацебо, тогава как се обяснява положителния резултат при лечение на бебе, което няма предубеждения, но има резултат при лечение с нея?

В медицината има проста формула: две към едно. Ако пациентът и лекарят са заедно срещу болестта, те ще спечелят. Ако пациентът се откаже и приеме страната на заболяването, лечението ще бъде по-малко ефективно. Следователно, трябва да се вярва във възможностите на остеопатията и пациентът трябва да има доверие на лекуващия остеопат. Доверието е важна част от процеса на лечение.

  1. Остеопатия – пластична хирургия?

Остеопатията не може да бъде алтернатива на пластичната хирургия.

Това е истина. Тя премахва стреса и бръчките, подмладява лицето и шията.

Всички мускули в тялото образуват една взаимосвързана система. И напрежението в една част на тялото, например, в шията, непременно ще повлияе на състоянието на лицето. Освен това тонусът и свежестта на кожата зависят от кръвообращението и своевременното отстраняване на вредните метаболитни продукти от тъканите. Необходимо е тези процеси да се регулират своевременно в зависимост от определени условия. Остеопатът облекчава напрежението в онези области на тялото, които могат да бъдат свързани с проблемите на лицето. Това води до промяна в потока на кръвта, в движението на лимфата и се стига до подобрение на метаболитните процеси.

Резултатът веднага се отразява на външния вид – подобрява се състоянието на кожата на лицето, изчезва лекото подуване, бледността и торбичките под очите. И след първите няколко процедури наистина се забелязва подмладяващ ефект. Разбира се, дълбоките бръчки не могат да бъдат отстранени веднага, но с времето и при тях има подобрения. Принципите са същите като в козметологията.

  1. Остеопатията е по-слаба от апаратния лимфен дренаж

Ръчният лимфен дренаж, който остеопатът извършва, е с по-ниско качество спрямо ефективността на  лимфния дренаж, извършен с апаратура.

Всъщност, ръчният остеопатичен лимфен дренаж е по-ефективен. Той идентифицира и елиминира причината за лимфната стагнация.

Модерните процедури в салоните за красота засягат само периферната част на лимфната система. Но нито един апарат не може да усети най-малките спазми и напрежение, които са вътре в тъканите, а още по-малко да ги елиминира.

В допълнение, основните лимфни центрове са разположени дълбоко в гръдния кош и в корема. Отлично въздействие върху тях е възможно само от ръцете на квалифициран остеопат.

С възрастта при хората поради различни заболявания, липса на физическо натоварване и стрес, работата на лимфната система се влошава, лимфните пътища се стесняват. В резултат на лошото функциониране на пречистващата система, в тялото има много шлаки.

Остеопатът премахва напрежението и спазмите, и едва тогава, в рамките на 15-20 минути, извършва действителното „изпомпване“ на лимфната система, като елиминира микроспазмите. Те са в тъканите, сухожилията и мускулите и драстично влошават лимфния поток.

  1. Остеопатията е временно лечение

Остеопатията помага да се отслабне, но след курса на лечение, теглото се връща веднага.

Всъщност… това е отчасти вярно. Ако човек спре да следва препоръките на лекаря след остеопатично лечение и отново  се върне на стария режим на хранене, то наднорменото тегло може да се върне.

Въпреки това, с правилен и здравословен начин на живот, използвайки остеопатични техники, може да се постигне дългосрочен положителен резултат и да се поддържа нормално тегло.

Как става това?

Остеопатичните техники допринасят за нормализиране на обмяната на веществата и оптимизиране на хранителния модел, подобрява се работата на храносмилателната и ендокринната система. Храната се усвоява напълно и се намалява апетита.

И най-важното, човек започва да разбира от какво се нуждае тялото. И той не иска да се тъпче вече с торти и сладкиши, изпитва жажда за здравословни продукти – пресни зеленчуци и плодове или, например, зърнени храни като елда.

Курсът на индивидуално подбрано остеопатично лечение е добър стимул за отслабване. В допълнение, остеопатът ще помогне оптимално да се разпредели приема на храна и течности. Тези правила ще помогнат за най-доброто усвояване на консумираните храни. Всички препоръки за хранене се правят индивидуално, въз основа на характеристиките на тялото. Теглото постепенно се стабилизира и човек е в страхотна форма.

  1. Остеопатията е загуба на време и пари

Лечението, проведено от остеопат, е чиста загуба на пари и време.

След тежки физически страдания, нервни сътресения или силни негативни емоции могат да се появят психосоматични прояви, които понякога причиняват влошаване на здравето.

Много често има естествена компенсация, а психичната болка се трансформира във физическа. В този случай е необходимо остеопатично лечение или корекция на соматичната дисфункция, причинена от психосоматиката. Тялото изисква не само квалифицирана психотерапевтична помощ, но и лечение с остеопатия за премахване на напрежението и спазмите, възстановяване на тъканната мобилност, нормализиране на автономните реакции и облекчаване на болковия синдром.

Задачата на остеопата е да намери зона на дисбаланс и да работи с нея. Квалифицираните остеопати, които са запознати с методите на психо-емоционална остеопатична корекция, могат да осигурят ефективна помощ при психосоматични заболявания, съчетавайки функциите на остеопат и психотерапевт.

Обикновено се препоръчва комплексно лечение на психосоматичните заболявания. Такава филигранна, ефективна и високо професионална работа води до изцеление от болестта, възстановяване на духовния дисбаланс и жизнената хармония.

  1. Остеопатията не се коминира с физиотерапия

Остеопатичното лечение не трябва да се комбинира с физиотерапия.

Точно обратното. Интердисциплинарната връзка на остеопатията с физиотерапията е популярна глобална тенденция, която дава много добри резултати. Физиотерапията значително подобрява и повишава ефективността на остеопатичното лечение. Един съвместен курс по остеопатия и физиотерапия дава много добър  терапевтичен ефект.

Защо?

Така се стимулира кръвообращението, възстановява се клетъчното хранене на телесните тъкани, стига се до подобряване на имунните процеси, болката изчезва. В същото време, физиотерапията е достъпна и достатъчно евтина възможност за лечение.

Вярваме, че статията е била полезна за всеки, който не е бил наясно с ползите от остеопатията.

Последно
Не пропускай