Естествени средства срещу косопад

Косата понякога изтънява преждевременно и започва да пада заради възрастта, стреса, менопаузата, бременността, по наследство или следствие на някакво заболяване…

През есента има допълнителни фактори, които могат да причинят косопад, но има и начин да се противопоставим на този проблем.

Промяната на начина на живот помага срещу косопад

Вече ви описахме как може да се справим с проблема с помощта на билки и добавки, и с локално лечение, сега търсим лек в промяната на начина на живот.

1. Включете повече протеинови храни в диетата си. Яденето на бяло месо, риба, соя може да помогне за ограничаване на косопада. Много храни, богати на протеини, също съдържат витамин В-12, който спира загубата на коса, така че внимавайте с какво се храните и избирайте полезни продукти.

2. Погрижете се за косата, която имате. Ето как: Никога не разресвайте с груба четка косата, докато е мокра, избягвайте и да я триете със суха кърпа. Топлият въздух на сешоара е вариант, но най-добре я оставете да се изсуши от само себе си, като само леко попиете мокрите краища.

3. Намалете стреса. Знам, знам, че е лесно да се каже, а понякога – невъзможно да се направи, но понякога именно стресът е основната причина за загуба на коса.

4. Медитацията може да помогне както за намаляване на стреса, така и за възстановяване на хормоналния баланс. Практикуването на медитация може да ви помогне и в други житейски аспекти.

5. Спортувайте: плувайте, карайте колело, ходете пеша, като абсолютният минимум за това е 30 минути всеки ден (в дните на пандемия ползвайте кростренажор). Или опитайте да тренирате тенис примерно, така че ударите на тенистопката да отнемат от вашата агресия – това допринеся за намаляване на нивата на стрес.

6. Говорете за проблема с близките си, или с терапевт, защото косопадът е неприятно преживяване и трябва да се отърсите от негативните емоции, като ги споделите с приятел, член на семейството, или може да излеете чувствата си, като ги напишете на лист.

7. Избягвайте перуки или изкуствена коса. Те може и да изглеждат добри козметични решения, те могат също и да ускорят загубата на коса защото повреждат космените фоликули.

И още един естествен лек срещу косопад

Канела срещу косопад?

Колкото и да ви е странно, канелата всъщност е изпитано средство за борба с косопада.

Много фризьори препоръчват за заздравяване на косата да се втрие канела на прах в корените и да се масажира по целия скалп, докато се разнесе. Факт е, че след няколко процедури с канела косопадът бързо намалява.

Дерматолози също потвърждават, че канелата е природен стимулатор за бърз растеж на косата, а също и че за кожата на скалпа е по-полезно да смесваме със зехтин в равни количества.

Добре е да поседите с тази маска на косата поне 2-3 часа. После ще се уверите, че косата ви е блестяща, здрава и изглежда лъскава.

Важно!

Не се препоръчва маска със зехтин, ако имате мазни корени. Изпитано средство в този случай е да използвате преварена вода. А ако имате коса от типа „мазен корен – сухи краища“, тогава може да сложите смес със зехтин само на краищата, като нанасяте на поне 3 см. от корена.

Лосион от бръшлян стимулира растежа на косата и заздравява косъма

Поредното доказателство, че народната медицина може да преодолее успешно косопада и да заздравява косата е и фактът, че бръшлянът се е ползвал в домашните маски за коса от векове.лосион от бръшлян

Полезните съставки на бръшляна се доказват и от съвременната козметика за коса, която разработва различни продукти за стимулиране на растежа на основата на вечнозеленото растение.

Много е лесно обаче и вие да си приготвите вкъщи естествен продукт, който подсилва косъма, и да го използвате след всяко измиване – проверено е, действа!

Наберете 30-ина свежи листа бръшлян, измийте ги и ги варете 15 минути в 500 мл вода.

След като отварата се охлади, обливайте косата на части. Попийте с мека кърпа и оставете да изсъхне сама, без сешоар.

Последно
Не пропускай