Маска за коса с мед

Замърсеният въздух, неправилното хранене, забързаното ежедневие са все фактори, които влияят негативно на външния ни вид, и косата не прави изключение. В настоящия материал ще обърнем внимание на домашните маски за коса с мед, които ще върнат блясъка и живота косата ви.

С какво е полезен медът за косата?

Пчелният мед е отличен източник на въглехидрати. Неговото основно съдържание са захари в най-чиста форма, сред които се откроява плодовата захар (фруктоза), която е и най-лесно усвоима от организма. Медът има огромно значение за човека. Той има не само доказана хранителна стойност, но и културна – влязъл в бита и традициите на много народи, като важна част от повечето обреди и ритуали.

Проверено добра маска за коса с мед

Медът има уникални лечебни и разкрасителни свойства. По съдържание, той е най-богат на въглехидрати, но освен това съдържа вода, органични киселини (глюнова, ябълчена, лимонена, млечна идр.), минерали (калий, натрий, калций, фосфор, сяра и магнезий), белтъчини (0.1-1.5%) и около 20 аминокиселини, сред които: пролин, лизин, хистидин, аргинин, треолин, глутаминова киселина, фенилаланин и др.

Медът има изразено затоплящо действие, благодарение на което се подобрява усвояването на неговите полезни съставки в кожата. Той е мощен антисептик – действа бързо и ефективно при редица вътрешни и външни възпаления, поради което се използва в народната медицина при лечение на грипни и простудни заболявания.

Медът, както никой друг успява да подобри функцията на кръвоносната система и да повиши преноса на кислород до клетките, а с това да успокои кашлицата и да подпомогне дишането при простуда и грип.

Силно изразеното антибактериално действие на меда помага при някои стомашни заболявания, като гастрити и променена киселинност на стомаха. Възпалителни процеси на кожата се повлияват отлично с помощта на пчелния мед, поради което, той често е основна съставка на много козметични продукти за тяло и коса.

Какви ползи носи на косата медът?

Пчелният мед е отлично средство за подобряване състоянието на косата. Той действа в две посоки – подобрява състоянието на косъма и лекува възпаления и проблеми на скалпа. Неговото затоплящо действие дава възможност полезните съставки да проникнат до дълбоките слоеве на кожата на главата, а също до сърцевината на косъма.

Маски за коса, в които има високо съдържание на мед имат уникалната способност да възстановяват сухата, увредена и третирана по химичен и термичен път коса. Маските за коса с мед, независимо дали са под формата на готови козметични продукти или са приготвени в домашни условия осигуряват интензивно лечение, като балансират отделянето на себум и контролират омазняването.

Медът е също перфектно средство за възстановяване на сухата и изтощена коса, като осигурява дълбока хидратация и подхранване на косъма и кожата на главата. След употреба на маска, съдържаща чист пчелен мед, косата става гладка, лъскава, лесна за разресване и плътна. Медът много бързо подобрява състоянието на сухата и цъфтяща коса, като само пет минутен престой върху косата е способен да осигури дълготрайни резултати.

Не пропускай: Маски за коса с тривитаминол

Единственото, което пречи медът да се използва в чист вид, като маска за коса е неговата силно лепкава консистенция. За да се използва чист пчелен мед върху косата е редно той да бъде примесен с други съставки, улесняващи неговото нанасяне по цялата дължина на косъма. Това са най-често зехтин или друг вид етерични и базови растителни масла.

Медът и ароматерапията

Ароматерапията е лечение, в което се съчетават лечебните свойства на растенията и техния аромат. Всяко растение има уникално ухание, което действа на сетивата по определен начин – възбуждащо, тонизиращо, ободряващо или болкоуспокояващо, отпускащо, намаляващо стреса и тревогата. Медът, макар и да не е растение в чиста форма е производно на растителните видове в природата. Той притежава невероятна комбинация от ухания, идваща от нектара на растенията, от които е добит, но той има и свой собствен стипчив мирис, получен при различните ферментационни процеси.

Не пропускайте: Съживете косата с кокосово масло

Медът намира широко приложение в ароматерапията, като средство за лечение на редица заболявания и начин да се подобри състоянието на психиката. Редица изследвания върху психиката показват, че ароматът на мед действа успокояващо и релаксиращо, тъй като болшинството хора свързват неговия мирис с топла и уютна домашна обстановка,а това създава усещане за спокойствие, сигурност и приятно настроение.

Маска за коса с етерични масла и аромат на мед и мляко

Дори когато не съдържа чист пчелен мед, една маска за коса може да действа изключително ефективно както на състоянието на косата, така и на сетивата, създавайки невероятно усещане за топлина и безгрижност. Наситеният аромат на комбинацията от мед и мляко връща към безгрижните детски години, когато топлото мляко, подсладено с лъжичка мед е служило, да излекува настинките или да успокои възбуденото детско съзнание.

Една перфектна маска за коса с мед на добра цена е маската на Garnier. Макар, че в нейния състав медът не присъства в чиста форма, той се усеща, като меко, галещо сетивата ухание. Тази изцяло натурална маска за коса съчетава две много важни въздействия – това върху косата и това върху сетивата. Създадена специално да подхрани косъма и балансира кожата на главата, маската действа и на психиката, като намалява стреса и усещането за тревожност.

Основни съставки на една такава маска могат да бъдат различни етерични масла и растителни екстракти. При медената маска за коса на гарние това са етеричните масла от ядки на кукуи и иланг-иланг, както и маслото от семена на рапица. Те се борят успешно с признаците на стареене на косата и успяват да премахнат сухотата и оплитането. Рапичните семена са богат източник на Омега 3 и 6 мастни киселини, които са най-доброто средство за възстановяване на космената обвивка.

Маската за коса с мед, независимо дали това е козметичен продукт на престижна марка или домашно средство за разкрасяване е винаги отлично решение с многобройни ползи за тялото и душата. Медът лекува по всевъзможни начини, затова никога не бива да се лишаваме от неговата помощ. Здраве, красота и ведро, спокойно настроение – това са само малка част от ползите, които можем да извлечем от него.

Последно
Не пропускай