5 храни, които да ограничите при хипертония

Експерти от медицинската общност Action on Salt посочиха продукти, които са забранени при високо налягане. На първо място, те препоръчват на хората с високо кръвно налягане да спрат да ядат храни с високо съдържание на сол, особено сухо.

Експертите отбелязват, че някои храни имат голямо влияние върху нивата на кръвното налягане. Високото съдържание на сол в много месни продукти може да бъде лошо за кръвното налягане и да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания. Прекомерният прием на сол нарушава натриевия баланс в организма, което води до натрупване на течности и впоследствие до повишаване на кръвното налягане.

Защо хората с високо кръвно налягане трябва да ядат по един банан всеки ден

Кои храни не трябва да се консумират при високо налягане?

Що се отнася до солта , тук става въпрос не само за намаляване на употребата на сол, която се добавя към домашно приготвените ястия, но и за забрана (или поне значително намаляване на употребата) на готови ястия, които съдържат много сол.

Те включват бързо хранене, чипс, колбаси, пушени меса, полуготови продукти, сушена риба, мариновани зеленчуци, рибни и месни консерви. Приемът на сол не трябва да надвишава 5 грама на ден. За тези, които не могат без сол, можете да опитате с подправки като кимион, босилек, индийско орехче, сушен копър и магданоз, чесън, лук, лимонов сок и др.

За пациентите с хипертония алкохолните напитки са опасни както поради способността си да повишават кръвното налягане, така и поради високото си съдържание на калории. Всеки допълнителен килограм може да увеличи налягането с 1 mm Hg.

Кафето, силният чай премахват водата от тялото, което прави кръвта по-гъста, като по този начин повишават кръвното налягане. Разбира се, няма да има сериозни последици от една чаша кафе или чай, но неограничената употреба на тези напитки може да доведе до проблеми. Любителите на кафе и чай се разделят на тези, които харесват вкуса на напитката, и тези, които се нуждаят от ефекта на бодрост.

Почитателите на вкуса на кафето и чая могат да консумират безкофеинови разновидности или да преминат към алтернативни напитки като цикория, ечемично „кафе“, чай от шипка, настойки от листа от касис, малина, ягоди.

Тези, които имат нужда да се ободрят, могат да опитат чай от чага, мате, вода със семена от лимонена трева, които не само освежават, но и имат способността да намаляват кръвното.

Животински мазнини – тлъсто месо, сланина, натурална сметана и други животински продукти, маргарин, съдържат голямо количество холестерол, имат повишено съдържание на калории и увеличават натоварването на сърцето и бъбреците. По същите причини са забранени и месни и рибни бульони и желе.

Разрешени са нискомаслени сортове месо и риба, които освен това трябва да бъдат приготвени на пара, варени, задушени или печени без използване на мазнини. Маслото е разрешено в ограничени количества след консултация с лекар.

Сладките и нишестените храни могат да доведат до наддаване на тегло, а сладките, освен това, индиректно повишават кръвното налягане.

Що се отнася до захарта, която се съдържа в плодовете, плодовете и сушените плодове, тя не е забранена, а ограничена. От плодовете и плодовете цитрусовите плодове, бананите, наровете и червените боровинки са най-полезни за пациенти с хипертония. Трябва да се помни също, че сушените плодове и захаросаните плодове съдържат повече захар, отколкото пресните.

Последно
Не пропускай