Защо хората с високо кръвно налягане трябва да ядат по един банан всеки ден

Хипертонията  може да се припише на най-често срещаните заболявания в света. От нея страдат както млади, така и възрастни хора. А където има високо кръвно, има и сърдечни проблеми. Ако не контролирате хипертонията, тогава можете да навлечете хипертонична криза, а това вече е много сериозно, не можете без помощта на лекар. Един от най-лесните начини да защитите сърцето си е да преразгледате ежедневната си диета. Уверете се, че съдържа възможно най-малко сол, кофеин и алкохол – те разрушават сърдечно-съдовата система.

Нейната работа може да бъде подкрепена от:

  • Калий
  • Магнезий
  • Витамини от група в

Всички тези елементи присъстват в солидни количества в един популярен плод – банана. Ако се приучите да ядете по 1 банан на ден, вече значително ще намалите риска от хипертония и сърдечни заболявания.

Бананите са не само хранителни, но и богати на калий и фибри, което намалява риска от високо кръвно налягане и сърдечни заболявания. Калият е ключов минерал, който понижава кръвното налягане, плюс това помага да се балансира количеството натрий в тялото.

Това се потвърждава и от европейските учени. Те са провели проучване, резултатите от което са публикувани в European Heart Journal. Екипът анализирал данни от 24 000 души. Участниците попълнили въпросник за навиците си, а след това учените измерили кръвното им налягане и направили тест за урина. Оказало се, че колкото повече калий има в тялото, толкова по-ниски са цифрите на тонометъра. Интересното е, че този модел е открит само при жени. При мъжете връзката не е установена. Това обаче не отменя факта, че бананите са еднакво полезни както за мъжете, така и за жените.

Други ползи от бананите

Подпомагане на червата

Учените са доказали, че бананите съдържат това, което е известно като устойчиво нишесте. Известно е, че нишестето само по себе си не е много полезно и трябва да се ограничи в храната. Но то е устойчиво на храносмилателни сокове и помага за производството на късоверижни мастни киселини, които са критични за здравето на дебелото черво.

Насърчаване загуба на тегло

Въпреки че един банан е доста „тежък“ като калории, той може да помогне за контролиране на теглото, тъй като съдържа антиоксиданти и фибри, които забавят храносмилането и ни карат да се чувстваме сити по-дълго.

Отстраняване на излишната сол от тялото

За това трябва да благодарим на калия: именно той помага да се отървем от натрия. Твърде много сол може да доведе до оток, да причини повишено налягане, главоболие.

Подобрява качеството на кожата

Бананите съдържат много манган, който е необходим за производството на колаген, така че подобрява външния вид на кожата и предпазва от бръчки.

Последно
Не пропускай