4 причини, поради които не бива да пропускате закуската сутрин

Неслучайно се твърди, че закуската е най-важното ястие за деня. На сутринта обаче мнозина забравят за това и напускат дома с празен стомах. Без правилната доза енергия сутрин ние ставаме сънливи, летаргични и немотивирани.

Избягването на първото хранене може също така да отслаби имунната система на организма и да увеличи риска от сърдечни заболявания и стрес.

Първо, енергия за целия ден

Ползите от закуската са известни преди всичко на родителите на децата в училищна възраст. Малките деца, които започват на празен стомах, често се оплакват от разсеяност, умора и неразположение.

При възрастните не е по-различно. Тези симптоми са свързани с понижаване на глюкозата в кръвта, която е истинско енергийно гориво за тялото, особено за мозъка.

Чувството на умора не се облекчава от пиенето на напитки, богати на кофеин.

Закуската е от съществено значение за ефективността и калориите. За да избегнете пристъпи на глад през деня, хранете се не по-късно от два часа след събуждането.

Второ: бърз метаболизъм и стройна фигура

Пропускането на закуската понижава метаболизма и води до пристъпи на глад през деня и вечерта. Хората, които пият кафе само сутрин, са по-склонни да посягат към нездравословни закуски, което води до наднормено тегло.

А и пропускането на закуска обикновено завършва с обилна вечеря, което, от своя страна, допринася за липсата на апетит при събуждане. Това е омагьосан кръг.

Закуската всяка сутрин е от съществено значение в процеса на отслабване и в борбата с наднорменото тегло и затлъстяването. Хората, които не са безразлични към стройната си фигура, трябва да запомнят това.

Трето, закуската е ключът към здравето

Добре балансираната закуска има отлични здравословни ефекти. Здравословните храни съдържат богати на протеини храни (като яйца, тофу, извара), зърнени храни (черен хляб, пшенични люспи, овес, елда) и пресни зеленчуци и плодове.

Протеините премахват глада през деня и ви карат да се чувствате сити. Фибрите удължават процеса на храносмилане, стабилизират нивата на кръвната захар и помагат за поддържане на постоянно телесно тегло. Пресните плодове и зеленчуци също са инжекция с ценни витамини за целия ден.

Четвърто: закуската е ключът към доброто настроение

Когато правите закуска, внимавайте за храни, богати на витамин С. Богатите източници включват спанак, маруля, магданоз, червен пипер и цитрусови плодове.

Чаша портокалов сок със сутрешното ви хранене ще се отрази благоприятно не само на имунната ви система, но и на настроението ви.

Последно
Не пропускай