Как храната влияе на мозъка и кои храни го съсипват

Храната е гориво за тялото, включително и  за мозъка. Тя може да му повлияе по различни начини. Например, да поощри подобряването на мозъчната сила, което на практика подобрява цялостното здраве и качеството на живот. Избирайки правилната храна, човек може да се пребори с всякакви психични състояния.

Защо храната влияе върху мозъка

Храната засяга мозъка чрез хранителните вещества, химикалите и други елементи, намиращи се нея.

Тя може да предизвика реакции в мозъка ви, които ви провокират да се чувствате щастливи, просто защото се наслаждавате на храната, която ядете.

Но с течение на времето този ефект намалява. И на практика се получава така, че нужна повече храна за същото количество щастие.

Това прилича на пристрастяване, при което в крайна сметка се нуждаете от все повече и повече, за да получите същия ефект.

От друга страна, храната е много важна за мозъка. Тя подпомага работата му. Осигурява му подкрепата, от която се нуждае, за да функционира. Храната отговаря и за производството на серотонин, който се появява в стомашно-чревния тракт. Серотонинът е необходим, за да помогне на мозъка да регулира функции като настроение, апетит и контрол на болката.

В зависимост от това, каква храна консумираме, това може да помогне или да попречи на цялостната мозъчна функция.

Положителни и отрицателни ефекти

Проведени са много проучвания, за да се види как храните влияят на мозъка и е установено, че някои са полезни, а други са вредни.

Омега-3 мастните киселини са отлични за мозъка. Те помагат на паметта и ученето. Съдържат се в продукти като риба и орехи и снижават риска от деменция. От друга страна, ако човек не получава достатъчно омега-3 мастни киселини, тогава той може да бъде изложен на повишен риск от психични разстройства и може да страда от проблеми с ученето и паметта.

Консумирането на твърде много захар може пък да увеличи риска от деменция. Освен това, това води до резистентност към лептин – тоест, мозъкът вече не може да определи добре кога сме сити.

Плодовете и зеленчуците помагат много на мозъка. Те имат приятен ефект върху Nrf2 транскрипцията, която засяга клетките.

Глутенът е друга хранителна съставка, за която трябва да се внимава. Той има отрицателен ефект върху мозъчната функция – причинява умора и проблеми с настроението.

Последно
Не пропускай