С какво да заменим кафето: 9 енергийни продукта, които са по-добри от него

Ако сутрин ви е трудно да станете, а следобед ви атакува сънливост, тежест в главата и дори главоболие, ето от какво имате нужда.

Мислите си, че е кафе?

НЕ.

Много хора грешат, като си мислят, че кафето ще върне силата и енергията им. И малцина знаят, че съществуват и други продукти, които ще ви ободрят дори по-ефективно от него. Освен това, кафето често е и противопоказано за някои хора по различни причини. Да видим кои са енергийните храни, които въздействат по-одобряващо от кафето.

Шоколад

Хапнете блокче черен шоколад (100 г) сутрин и той ще ви зареди с енергия за няколко часа. Защото шоколадът в тялото ни произвежда ендорфини, които ще ви осигурят така необходимата енергия в ранните часове.

Портокалов сок

Както знаете, портокалите съдържат в изобилие витамин С, който зарежда тялото с енергия и стимулира мозъчната дейност.

Сокът от лимон или лайм има същите свойства, но е по-добре да добавите малко захар към тези напитки, когато ги консумирате.

Зелен чай

Огромни са ползите от зеления чай за нашето тяло. Ако изпиете чаша зелен чай сутрин, тогава ще почувствате прилив на жизненост дори по-дълго, отколкото, ако пиете кафе.

Вода и горски плодове

Веднага след като се събудим, тялото ни изпитва тежка дехидратация. Добре е да изпиете чаша вода, а за по-голям ефект можете да добавите няколко зрънца боровинки, ягоди или малини – те повишават добре тонуса.

Ядки

Ядките са с високо съдържание на калории, много питателни и ни дават енергия през целия ден. Но точно затова не трябва да се увличате много по тях, особено вечер. Тъй като ядките се усвояват бавно от тялото, на него ще му е трудно да се преработи излишъкът от този продукт.

Ябълки

Забелязали ли сте как след изяждането на 1-2 ябълки вниманието се концентрира, мозъкът започва да работи по-активно? Това е така, защото ябълките съдържат бор.

Кисело мляко

Най-дълго енергия ни дава магнезият, а в необходимото количество се съдържа в киселите млека.

Но магазинните кисели млека са с много захар и не са много полезни за здравето ни. Добре е, ако използвате натурални кисели млека, които сами си приготвяте вкъщи.

Месо

Месото зарежда добре тялото с енергия. И ако имате труден ден, тогава сутрин е по-добре да хапнете месно ястие за закуска. Тонусът не се повишава веднага, тъй като месото се преработва в тялото по-бавно, но енергията е достатъчна за по-дълго време.

Ако не ядете месо, заменете го с риба.

Яйца

Яйцата не само осигуряват на тялото необходимата енергия, но и помагат за бързото възстановяване от тежки физически натоварвания, тъй като съдържат много минерали, витамини и протеини.

Знаете ли, че …

Кафето повишава кръвното налягане и е вредно за сърцето. Хората, страдащи от хипертония, трябва да бъдат особено внимателни с тази напитка.

Кафето причинява безсъние и нервност. С годините това може да доведе до състояние на хронично безсъние.

Кафето съдържа вещество, наречено кафестол, което повишава нивата на холестерола в кръвта. Особено много кафестол се съдържа в кафето еспресо и кафето, приготвено от смлени зърна в джезве.

Общоизвестно е, че кафето предизвиква пристрастяване, тъй като съдържащият се в него кофеин засяга областите на мозъка, които са отговорни за получаването на удоволствие. При любителите на ароматната напитка, вегетативно-съдовата система не работи напълно, докато не получат порцията си допинг –  чаша кафе. Без кафе сутрин пристрастеният се чувства сънлив и депресиран, страда от главоболие и често има проблеми с кръвното налягане.

Последно
Не пропускай