4 удоволствия, които причиняват хипертония и неприятните последици от нея

Много хора днес страдат от хипертония – това е едно от най-честите заболявания на нашия век. Наричат ​​я дори болестта на развитото общество.

В същото време човек изобщо не се чувства болен. Изглежда сякаш всичко е наред, но в един момент сърцето може да ни изненада …

Инфаркт или инсулт са най-неприятните последици от хипертонията. Те не се случват неочаквано, както си мислят мнозина, а поради постоянно прекалено високо кръвно налягане и проблеми със сърдечно-съдовата система.

Как можем да се предпазим?

Например, да се лишим от някои „удоволствия“, които водят до повишаване на кръвното.

Чипс и бекон

Уви, солените, пържените и мазните храни са сигурен начин да се сдобиете с високо кръвно налягане. Мазните и пържените храни водят до наднормено тегло, поради което водата се задържа в тялото и подутите тъкани притискат съдовете. Солта има същия ефект.

Как да се предпазим от това?

Калият ще помогне за решаването на проблема със задържането на вода в тялото. Тоест един банан компенсира вредите от пакет чипс.

Пушене

Никотинът, въглеродният окис и други токсични вещества от тютюневия дим разрушават вътрешната повърхност на кръвоносните съдове и водят до подуване. В резултат на това съдовете се стесняват и налягането се повишава.

Уви, вредата може да бъде намалена само чрез намаляване на количеството на входящия никотин, както и на тютюневия дим. Тоест пластирът теоретично е някакво решение, но не съвсем.

Алкохол

Първо, редовната употреба причинява подуване (това, както вече споменахме, оказва натиск върху кръвоносните съдове). Второ, опасна е не толкова самата употреба, колкото махмурлукът: изтеглянето на етанол от тялото свива кръвоносните съдове и значително повишава налягането на следващата сутрин.

Затова на хипертониците е позволено да пият чаша вино, но всяка доза, която причинява махмурлук, е противопоказна.

При редовна употреба на алкохол, уви, това почти неизбежно води до хипертония.

Седене на дивана

Лекарите смятат заседналия начин на живот за друг важен фактор за развитието на хипертония. Най-вече защото това е една от причините за затлъстяването.

Как да го избегнем? Дори при слаби хора, упражненията подобряват хормоналния баланс и намаляват кръвното налягане, а също така тренират кръвоносните съдове. Просто тренирайте или поне се разхождайте продължително на чист въздух!

Последно
Не пропускай