5 ползи от черния шоколад, които не сте подозирали

Черният шоколад, известен още като „тъмен шоколад“, се прави от печени какаови зърна на какаовото дърво, мазнини и захар. За разлика от млечния шоколад, черният няма или съдържа далеч по-малко мляко. Освен това не и толкова сладък.

Висококачественият тъмен шоколад със 70 до 99 процента какао има дори горчиво-сладък вкус.

Черният шоколад носи огромни ползи за здравето, ако го ядете умерено. Произведен от семената на какаовото дърво, той е богат на антиоксиданти. Други полезни хранителни вещества в черния шоколад са фибри, калий, манган, цинк, селен, мед, магнезий и желязо.

Ползи за здравето от консумацията на черен шоколад

Облекчава стреса

За да облекчите стреса или да повдигнете настроението си, винаги можете да разчитате на черния шоколад. Помага за повишаване на нивата на невротрансмитера серотонин, който действа като естествен антидепресант.

Изследване, проведено от учени от изследователския център Nestlé в Швейцария и публикувано онлайн в Journal of the American Chemical Society, потвръждава, че химическите съединения в черния шоколад играят ключова роля за подобряване на настроението на хората, които изпитват по-високи нива на стрес.

Понижава холестерола

Доказано е, че какаото в черния шоколад понижава нивото на липопротеините с ниска плътност (лошия холестерол) в кръвта, които могат да запушат вените и вътрешните стени на артериите и да попречат на нормалното функциониране. Черният шоколад предотвратява и окисляването на LDL, което от своя страна намалява риска от инфаркти или инсулти.

Понижава кръвното налягане

Флаванолът – флавоноид, открит в какаото, благоприятства понижаването кръвното налягане и подобрява притока на кръв към сърцето.

Флаванолът стимулира ендотела, лигавицата на артериите, да произвежда азотен оксид. Азотният оксид изпраща сигнали до артериите да се отпуснат, като заедно с това намалява съпротивлението на кръвния поток и понижава кръвното.

Дори е установено, че тъмният шоколад минимализира риска от когнитивен спад, деменция и инсулт.

Предотвратява инсулт

Редовната консумация на черен шоколад в умерени количества снижава вероятността от инсулт, благодарение на високите нива на флавоноиди – вид антиоксидант, който се съдържа в продукта.

Флавоноидите предотвратят съсирването на кръвта, което от своя страна помага за превенцията на инфаркти и инсулти. Изследователи от Стокхолмския институт Каролинска са изследвали повече от 37 000 мъже на възраст между 45 и 79 години в продължение на 10 години. Те открили, че тези, при тези, които ядат около 60 грама шоколад на седмица, съществува 17 процента по-нисък риск от инсулт, в сравнение с тези, които не го консумират.

Подобрява функцията на мозъка

Черният шоколад също подобрява мозъчната функция. Яденето на черен шоколад може да увеличи кръвообращението в мозъка за до три часа, според проучване от университета в Нотингам. Това от своя страна подобрява краткосрочната памет и общите нива на бдителност за кратки периоди.

От своя страна, високите количества флаванол, които се съдържат в черния шоколад пък подобряват мозъчната функция при хора, които се борят с недоспиването. Подобрява се и концентрацията.

Последно
Не пропускай