Не ги яжте през лятото: 7 храни, които причиняват прекомерно изпотяване

Ако забележите прекомерно изпотяване, горещината може да не е единственият виновник. Някои храни също предизвикват прекомерно изпотяване поради термогенния си ефект (когато такава храна се разгражда в тялото, част от нея се отделя като топлина).

Ето кои неща по-добре да избягвате в най-горещите летни дни, за да не изпитвате допълнителен дискомфорт.

Солена храна

Когато ядете храни с високо съдържание на натрий, тялото ви е принудено да се отърве от излишната сол чрез потта. Ето защо солените храни оглавяват списъка с храни, от които да стоим далеч в жегата. Това включва солени закуски като чипс или ядки, много консервирани храни (особено консервирана риба и зеленчуци), сосове и др.

Преработени храни

В преработените храни обикновено липсват фибри и ензими, необходими за правилното храносмилане. Тези храни също са с високо съдържание на мазнини, което прави храносмилането още по-трудно. И всеки път, когато тялото се опитва усилено да смила тежката храна, изпотяването се увеличава.

Най-често срещаните преработени храни включват бързо хранене, мазни печени продукти (като пайове или кроасани) и замразени полуфабрикати.

Напитки с кофеин

Кофеинът влияе на централната нервна система, ускорява сърдечната честота и повишава кръвното налягане. След това тялото започва да имитира реакцията на бягство или битка, събуждайки потните жлези.

Топлината от горещо кафе или чай също повишава телесна температура, което ви кара да се потите още повече. Така че в горещините е по-добре да се откажете от напитки, съдържащи много кофеин. Това включва кафе и чай (зелен и черен), и енергийни напитки и сода.

Алкохолни напитки

Алкохолът увеличава сърдечната честота и повишава основната телесна температура, което означава, че се потите повече. И колкото повече пиете, толкова повече се потите (дори и да е коктейл или пенлива бира).

Пикантни храни

Ястията с люти подправки също провокират изпотяване – поради ефекта на изгаряне те буквално мамят централната нервна система, принуждавайки тялото да стартира охлаждащия си механизъм.

Захарни изделия

Храните с високо съдържание на захар и въглехидрати (а това са почти всички съществуващи десерти) произвеждат значителен топлинен ефект, тъй като е доста трудно за тялото да ги разгради. Сладките храни причиняват скокове на кръвната захар, което също причинява силно изпотяване.

Храни с високо съдържание на протеини

Белтъчната храна има и висок термогенен ефект – отдава част от енергията, съдържаща се в нея под формата на топлина. Освен това, когато ядем много протеини, уреята се образува като страничен продукт от храносмилането. И тялото се освобождава от него с помощта на потта. По този начин месото и рибата в жегата могат да ви нанесат „двоен удар”, което ще ви накара да се потите много.

Последно
Не пропускай