Научен факт: Тайната на младостта на лицето е скрита в гръбнака

Учените твърдят, че при оценката на възрастта човешкият мозък на несъзнателно ниво се ръководи от стотици критерии.

Съществуват много критерии за оценка на възрастта, но най-важните от тях се свеждат до състоянието на гръбначния стълб. Ако се замислите, ще видите, че на първо място обръщаме внимание на лицето, неговите пропорции, врат, стойка, походка. Тоест всичко, което е пряко свързано с гръбначния стълб.

Една жена с добре поставен грим, разбира се, може да изглежда по-млада, но изпъкналото изсъхване в горната част на гърба (в областта на седмия прешлен), прегърбеното, ще издаде възрастта й.

Питате ли се какво общо има лицето с гръбначния стълб?

Оказва се, че в грижата за лицето, когато се използват маски, кремове, серуми и друга козметика, ние пропускаме основното. Почти не мислим за другото хранене за кожата на лицето и лицевите мускули – храненето отвътре, това, което отива към всички части на главата от тялото.

Ролята на един вид „тръбопровод“ в този случай се поема от шията. Ако „рамката“ на този „тръбопровод“ е нарушена, т.е. има изместване или компресия на междупрешленните дискове, това ще доведе до нарушения в нервните окончания, лимфните възли и кръвоносните съдове. В този случай ще пострадат всички органи на главата – мозъкът, кожата, мускулите и т.н. Кремовете и дори масажите на лицето не могат да коригират ситуацията, те са просто безсилни пред това.

Вратът е най-слабото звено

С възрастта настъпва сплескване на междупрешленните дискове. И тогава дори в здрав гръбначен стълб (въпреки че едва ли можете да намерите такъв при хората след 50), прешлените започват да увисват и да променят позицията си. Вратът става по-къс. Има хипертрофирано цервикално отклонение (хиперлордоза), което загрозява очертанията на естествената и красива извивка на шията. Процесът се улеснява значително от лошите ни навици – ходене и седене прегърбени, липса на физическа дейност и т.н.

Със загубата на еластичност междупрешленните дискове губят първоначалната си роля на амортисьор и започват да притискат кръвоносните съдове, които отиват към главата. Тази патология е опасна не само защото артериите са притиснати, но и защото са увредени нервните окончания, които инервират мускулите на лицето.

Дори ако нарушението на кръвоснабдяването на мозъка е минимално, неизменно се  появяват главоболие, раздразнителност, слабост и нарушения на съня. И в резултат на това – лош метаболизъм, калцификация на лицевите тъкани и образуване на дълбоки бръчки.

Работата на най-малко 70 лицеви мускули зависи от състоянието на шийните прешлени, предупреждават експертите.

Спазъмът на прешлените и мускулите на шията води до прищипване на нервните влакна, след което мускулната атрофия прогресира, следва деформация на пропорциите на лицето. Кожата се отпуска, появяват се и останалите признаци на стареене.

Последно
Не пропускай