Кой и защо не трябва да спи по корем и за кого тази поза е препоръчителна

Поради какви причини е по-добре да не спите по корем и за кого такава поза за сън е полезна?

Много хора спят по корем, но има мнение, че тази поза е погрешна и дори опасна за здравето.

Според експерти, ако спите по корем, това може да доведе до такива негативни последици.

Болка в гърба

Първото нещо, което страда при спане по корем, са шията и гърба. Когато главата е в неестествено положение през нощта – 8 часа, се увеличава натоварването на гръбначния стълб, което може да доведе до хронични болки в гърба.

Спането по корем също е лошо за кръста. Прекомерното огъване в кръста води до мускулно напрежение, когато той трябва да почива.

Нарушения на кръвообращението

В легнало положение шията е под ъгъл от 90 градуса спрямо гърба. В това положение една от артериите може да бъде притисната, кръвоснабдяването на мозъка се влошава.

Отоци

При неестествено положение на гръбначния стълб се нарушава изтичането на лимфа, което може да причини сутрешно подуване. На първо място от навика да се спи по корем страдат и кожата на лицето и деколтето, появяват се бръчки в областта на носа и устните.

Сънят по корем при жените провокира силен натиск върху млечните жлези, което може да доведе до образуването на тумори.

Натоварване на сърцето

По време на сън белите дробове се притискат в стомаха и не могат да се отворят напълно при вдишване. В резултат на това количеството кислород, постъпващо в кръвта, намалява и натоварването на сърцето се увеличава.

Често желание да се ходи до тоалетната

Лежането по корем увеличава натиска върху пикочния мехур, което може да причини често уриниране.

Според лекарите, оптималната поза за сън е ембрионалната поза, в легнало положение настрани и със свити крака. Тази поза помага за отпускане на мускулите и облекчаване на напрежението.

Ако е невъзможно да откажете да спите по корем, опитайте се да намерите възможно най-тънката и мека възглавница, за да сведете до минимум натоварването на шийните прешлени.

За кои хора спането по корем е полезно?

За тези, които хъркат през нощта.

За хора, страдащи от чревни колики, повишено образуване на газове, гастрит и язва. Тъй като в легнало положение бъбреците не се притискат, тялото се почиства по-добре.

Спането по корем е идеално и за изправяне на хрущяла, осигуряване на гъвкавост и подвижност на гръбначния стълб.

Как да се справим с хъркането: То може да отрови живота на почти всеки

Последно
Не пропускай