Кардиолог обяснява на коя страна да спим, за да пазим сърцето

В каква позиция да спите, за да не навредите на сърцето? Отляво, знаем, не е добре, тъй като се оказва натиск върху сърцето и натоварването се увеличава.

Вярно ли е това твърдение и необходимо ли е да избирате по специален начин позицията на тялото преди да заспите, особено ако имате сърдечно-съдови заболявания? Кардиолозите обясняват подробностите.

Как да не нараните сърцето си?

Сърцето не може да бъде увредено отвън. Освен ако не сте скочили от петия етаж или сте ударили гърдите си във волана при челен сблъсък с кола. В такива екстремни ситуации сърцето наистина може да бъде увредено.

Лекарите обръщат внимание на факта, че сърцето в гърдите ни е надеждно защитено от сърдечната торба-перикард, както и от мастната тъкан, плеврата, белодробната тъкан и разбира се, ребрата и мускулите.

Обикновено увреждаме сърцето по други начини – когато сме нервни, когато не обръщаме необходимото внимание на тялото си, не се натоварваме физически, а само се притесняваме, преяждаме, спим малко и лошо, почти не се отпускаме емоционално, пушим и пием.

Всичко това бавно, но сигурно разрушава сърцето ни отвътре, категорични са кардиолозите.

Когато е отляво е неудобно

Отвън нищо не заплашва сърцето – спете както искате – на която и да е страна, гръб, корем, както искате, стига да се чувствате добре. Добрата почивка и сън са много важни за сърцето.

Лекарите отбелязват, че понякога може да бъде неудобно за човек да спи на лявата страна – има неприятни усещания във врата или дори в гърдите.

Но това няма нищо общо със сърцето, а е свързано с тензионни болки. Психоемоционалният стрес непрекъснато нараства с възрастта и предизвиква спазъм на мускулите на горната част на тялото – глава, шия, гърди. Оттук има главоболие, болка във врата, гърба, гърдите. Мускулният спазъм води до изместване на междупрешленните дискове и увреждане на гръбначните нерви.

На въпрос защо е неудобно да спим на лявата страна, а не на дясната, лекарите отговарят, че това се дължи на факта, че по-голямата част от хората са десняци.

Това означава, че дясната страна е по-често ангажирана, следователно мускулите отдясно са по-разработени и по-малко спазматични, следователно има по-малко усещания за болка отдясно, отколкото отляво.

Премахване на дискомфорта

Сънят, който ще ви донесе удоволствие и ще ви даде възможност да спите, може да бъде само в удобна за вас поза. И ако в някаква поза почувствате дискомфорт, трябва да се откажете от нея.

Физическата активност, масажът, терапевтичните упражнения, остеопатията са подходящи за премахване на мускулните спазми. Това ще помогне за отпускане на мускулите. Въпреки че спазъм може да има и поради неразрешени емоционални проблеми. В този случай единственото спасение е психотерапията.

Последно
Не пропускай