За какви проблеми сигнализира хъркането

Хъркането е звуков феномен, който се появява, когато въздухът преминава през стеснените дихателни пътища. Всички хъркат – независимо от пол, възраст и професия. Само маймуните не хъркат поради специфичната структура на долната челюст. В гърлата им има достатъчно място за дишане по време на сън. Хората имаме по-тесен фаринкс, заради това и хъркаме.

Нормално ли е изобщо да хъркаш или това говори за заболяване?

Как хъркането влияе на здравето ни?

Хъркането определено е вредно за здравето ни, тъй като нарушава качеството на съня – като се събужда често, човек се лишава от дълбок сън. В тази фаза обикновено настъпва кислородно насищане на кръвта.

Кой хърка най-често?

Структурата на устната кухина и ларинкса при хората е различна. Някои хъркат от детството, други с възрастта.

Хъркането може да се появи и при наднормено тегло. Ако индексът на телесна маса на човек надвишава 29, тогава рискът от развитие на апнея се увеличава с 8 до 12 пъти. При затлъстяване от 3-та степен, когато индексът на телесна маса надвишава 40, рискът от развитие на тежка сънна апнея се увеличава с повече от 60%.

След 30 години 30% от хората хъркат , след достигане на 60 години – 50%, а на 65 – вече около 60%.

Хъркането се влияе от тютюнопушенето и алкохола. Например, 200 грама силен алкохол, приет преди лягане от човек с тегло 70 кг, увеличава силата на хъркането му и риска от спиране на дишането 2 пъти.

Хъркането и обструктивната сънна апнея се унаследяват. Рискът хъркащ човек да развие апнея е с 30 до 50% по-висок, ако родителят също е страдал от това.

Според изследванията, всеки втори мъж на възраст 40 – 64 години хърка, както и всяка трета или четвърта жена на възраст 40 – 64 години. Оказва се, че в почти всяка спалня, където съпрузите са преминали тази възрастова граница, можете да чуете нощната „дъскорезница“.

Какво е алергично хъркане?

Това е същото хъркане, с всичките му негативни ефекти върху тялото, но възниква поради факта, че дихателните пътища се стесняват заради подуване на лигавиците от алергично възпаление.

Асоциация със сърдечно-съдови заболявания

Хъркането ни казва, че дишането по време на сън не е достатъчно ефективно. Най-често дишането на хъркащия човек се прекъсва. Епизодите на липса на въздух се наричат ​​апнея. Хъркането и апнеята карат сърцето да работи усилено, което с течение на времето води до аритмии, сърдечна недостатъчност и мозъчен инсулт.

Преди да започнете лечение на хъркане и сънна апнея, е необходимо да се прецени дали то води до намаляване на кислорода в кръвта и дали причинява дневна сънливост. Това може да стане при среща със сомнолог. Поради малкия размер на съвременните монитори, специфичните изследвания могат да се правят дори у дома.

След диагнозата лекарят ще предложи няколко метода за лечение в зависимост от индивидуалните характеристики на хъркащия, условията, при които се появява хъркането и степента на неговата тежест. Понякога е достатъчно просто да се избягват определени позиции на тялото, които стесняват дихателните пътища.

Специалната гимнастика помага за намаляване на степента на хъркане. В тежки случаи лекарят ще предпише специализирано лечение.

Ако специалист установи, че хъркането не причинява сънливост през деня, не влияе на работоспособността и намаляването на кислорода в кръвта през нощта, тогава може и да не се лекува.

Последно
Не пропускай