7 признака, че тялото ви се нуждае от повече витамин С

Витамин С е един от най-важните елементи в ежедневната диета. Той допринася за правилното функциониране на кръвоносната система, растежа на клетките, както и за развитието и поддържането на нашето тяло. Дефицитът на витамин С е сериозен проблем и трябва да се реши с естествени храни или добавки. Ето седем знака, които, според лекарите, показват, че тялото ви се нуждае от повече витамин С! Обърнете внимание на здравето си навреме и вземете съответните мерки.

Умора

Намалената енергия и постоянното чувство на изтощение са ясни признаци за дефицит на витамин С. Тъй като умората е симптом на повечето заболявания, не забравяйте да следите кога и колко често изпитвате прекомерна такава.

Груба, неравна кожа

Тъй като витамин С участва в производството на колаген, който е протеинът на съединителната тъкан в нашата кожа, дефицитът му може да доведе до състояние на кожата, известно като кератоза пиларис .

Според проучвания, това се дължи на образуването на неравна кожа поради натрупването на кератин вътре в порите и се проявява след около 3-5 месеца при недостатъчен прием на храна и витамини.

Косми по тялото

Космите по тялото могат да растат на спирали или къдрици поради дефекти в протеиновата структура на косъма. Това е основният симптом на дефицит на витамин С, но може да бъде трудно да се открие, ако косата е чуплива или пада лесно.

Червени космени фоликули

Косата по кожата съдържа кръвоносни съдове, които снабдяват областта с хранителни вещества. При липса на витамини тези съдове се разкъсват, което води до появата на яркочервени петна по кожата.

Лесно образуване на синини

Лошото производство на колаген в кожата води до отслабване на кръвоносните съдове. Това допринася за разкъсването на кръвоносните съдове, поради което се образуват синини по кожата. Те могат да покриват големи зони или да изглеждат като малки лилави точки.

Бавно зарастване на рани

Тъй като производството на колаген намалява по време на дефицит на витамин С, това забавя процеса на заздравяване на рани. При тежки случаи, раните могат да се отворят отново, увеличавайки риска от инфекция.

Кървене на венците и загуба на зъби

Червените, подути венци, които често кървят, са друг признак на дефицит на витамин С. Тъканта на венците отслабва и кръвоносните съдове кървят по-често .

При сериозен дефицит венците могат да изглеждат лилави и изгнили. Зъбите могат да паднат, ако венците станат много нездрави и това може да отслаби дентина в останалите зъби.

Дефицитът на витамин С може лесно да се коригира с диета. Цитрусовите плодове като портокали, ябълки и лимони, както и зеленчуците като броколи и карфиол, са естествени източници, богати на витамин С.

Последно
Не пропускай