Какво да не ядем при бременност

Бременността е свързана с много промени в тялото и усещанията на жената, често свързани с неща, които при „нормални“ обстоятелства бъдещата майки би възприемала различно. Това се относя в особена степен и за вкусовите възприятия – похапват ви се неща, които преди дори не ви е хрумвало да опитате.

Има обаче храни, от които трябва да се въздържате по време на бременност, ако искате запазите доброто си здравословно състояние, и да родите здраво и красиво дете. Понякога се случва, така че бъдещите майки не взимат необходимите мерки за правилно хранене през бременността, а това рефлектира на плода и на тях самите с отрицателен знак. Ето защо решихме да напишем тази статия, в която ще дадем няколко ценни съвета относно вредните и полезни храни за родилките.

Избягвайте консумация на черен дроб

Черният дроб има високо съдържание на витамин А, който може да подейства отрицателно на плода. По същия начин стои и въпроса с пастета, защото и той съдържа черен дроб.

Избягвайте тези храни, ако искате детето да се роди живо и здраво. Понякога се случва, така че лекарите съветват кандидат-майките да набавят повече желязо, което се съдържа в черния дроб, но нашият съвет е то да се набавя по друг начин. Разумен вариант в този случай са хранителните добавки.

Не консумирайте суши и сурова риба

Сушито и суровата риба могат да съдържат определено количество живак, а това ще се отрази противопоказно на плода. По-добре е да се въздържите от консумацията на тези храни за известно време.

Освен живака в сушито и суровата риба може да се намерят и някои вредни бактерии, които предразполагат към болести. Ето за това стойте настрана от този вид храни.

Истината е, че те съдържат полезните Омега-3 мастни киселини, но пък повечето специалисти са категорични в тезата си, че по-добрият вариант е да забравите за този тип хранителни продукти.

Стойте настрана от сметановия сладолед

Сметановият сладолед по време на бременност е търсен от повечето жени. Той обаче не действа благоприятно на плода, поне по съветите на специалистите. Същото важи и за меките сирена от сорта на бри, камембер и други подобни.

Забравете и за пастьоризираното мляко на този етап, независимо дали то е овче или краве. По този начин ще си гарантирате повече спокойствие.

Ограничете до минимум кофеина

За да расте бебето по правилния начин, трябва да се лишите от любимото си кафе и колата. Да, това невинаги може да се случи, тъй като организма го изисква, но поне намалете тези напитки до минимум.

Един ден ще сте благодарни, че сте послушали съвета на специалистите в тази област.

Кажете НЕ на суровите яйца

Суровите яйца, както и хранителните продукти, които съдържат сурови яйца, от сорта на майонезата са забранени за бъдещите майки. Не ги консумирайте, тъй като има опасност от салмонела и други болести опасни за вашето бебе.

Ако поради една или друга причина сте консумирали сурови яйца, то най-добре да отнесете въпроса до лекар, който ще ви помогне.

Това са храните и напитките, с които трябва да внимавате по време на бременност. Разбира се, можем да прибавим и още много, но не искаме да ви стресираме. Главната цел на тази статия е да помогнем за правилното развитие на плода, и да ви предпазим от нежелани болести. За повече информация по темата може да потърсите съдействие и от личния ви лекар. Желаем ви здраво бебе и много щастие в семейството.

Последно
Не пропускай