Как да се лекуваме със сок от целина

От древни времена целината се култивира като зеленчук. Стъблата й са хрупкави и често се добавят към различни супи или салати, за да повишат съдържанието на полезни вещества.

Хранително съдържание на целината

Листата на целината са известни с високото си съдържание на витамин А, а стъблата са добър източник на множество витамини и минерали, включително витамини В1, В2, В6 и С, магнезий, калий, калций, желязо, фосфор и натрий.

Естествено срещащият се органичен натрий (сол), намиращ се в целината, е много добър за консумация. Дори хора, които са чувствителни към солта, могат да го консумират, за разлика от готварската сол (йодиран натрий), която е вредна за всеки, който страда от високо кръвно налягане.

Друго голямо предимство на целината е, че повечето от хранителните й вещества се запазват и по време на готвене.

Ползи за здравето от сока от целина

Сокът от целина винаги е бил свързван с много ползи за здравето:

 • Разнообразието от минерали, намиращи се в сока от целина, може ефективно да балансира нивото на pH в кръвта на тялото, като по този начин неутрализира киселинността.
 • Този вълшебен сок е перфектната напитка за спортистите -след тренировка то замества загубените електролити и попълва запаса на тялото с минерали.
 • Съдържанието на органичен натрий в целината всъщност понижава кръвното налягане, а не го повишава. Сокът от целина спомага за отпускането на мускулите около артериите, което разширява кръвоносните съдове и позволява на кръвта да тече нормално в цялото тяло.
 • Многобройни проучвания през последните години показват, че редовната консумация на сок от целина може значително да понижи нивата на LDL (лошия) холестерол.
 • Сокът от целина има слабителен ефект и помага за облекчаване на запека.
 • Препоръчително е да пиете поне една чаша сок от целина дневно, за да нормализирате телесната си температура през горещите летни дни.
 • Редовната консумация на целина сок помага за намаляване на апетита към сладки и високо калорични храни, което ви помага да отслабнете.
 • Всички минерали в сока от целина действат успокояващо на нервната система, което го прави незаменима напитка за хора с проблеми със съня.
 • Полиацетиленът в целината може да помогне за намаляване на възпалението при хора с ревматоиден артрит, остеоартрит, подагра, бронхит и астма.
 • Целината насърчава здравословната и нормална бъбречна функция, като ви помага да премахнете токсините от тялото.
 • Сокът от целина образуването на камъни в бъбреците.
 • Целината съдържа противоракови съединения като ацетилени, които могат да спрат растежа на раковите клетки. Освен това те са богати и на фенолни киселини, които блокират простагландините, насърчаващи растежа на туморните клетки.

Съвети за консумация на сок от целина

За най-добри резултати трябва да пиете сок от целина в продължение на 7 дни, след това да направите почивка за 20 дни и да започнете отново.

Също така се уверете, че стъблата са непокътнати и не са натъртени.

Не забравяйте да не оставяте сока от целинана стайна температура твърде дълго, защото може да се вкисне

Какво още трябва да знаете

Целината има свой собствен „пестицид“, наречен псорален, който я предпазва от гъбички. Този защитен слой обаче може да причини проблеми на някои хора.

В случай, че развиете кожни проблеми скоро след консумация на целина, това означава, че имате чувствителност към псораленция. В този случай потърсете незабавно медицинска помощ.

Последно
Не пропускай