Най-здравословното сладко: Намалява риска от тромбоза, укрепва кръвоносните съдове

Сладкото на пръв поглед не изглежда като подходящ продукт за тези, които се грижат за здравето. Но, всъщност, има много полезни свойства. Основното нещо е да изберете правилното.

Всяко сладко има свои собствени полезни свойства: например, подобрява настроението, тъй като е богато на серотонин, като всеки сладък продукт.

Освен това, сладкото съдържа фибри, които стимулират червата. Освен това съдържа много витамини и минерали, които имат благоприятен ефект върху тялото.

Отделна тема е сладкото от горски плодове. Плодовете съдържат много аскорбинова киселина ( витамин С ), бета-каротин, но те се разрушават частично при излагане на високи температури, но също така съдържат РР, Е, В1, В2 и други витамини и микроелементи, които са доста устойчиви на топлина и ще служи като отлична превенция на много заболявания.

Важно е да запазите максимално полезните вещества, съдържащи се в плодовете.

Най-добрият вариант е да ги смилате, за да запазите полезните им качества или да ги приготвяте по технологията „пет минути“.

Основната причина за отказ от сладко е високото съдържание на захар, което се отразява негативно на теглото, здравето на зъбите и може да бъде много вредно при диабет и алергии.

Хората с висока киселинност на стомаха също трябва да отказват сладко от кисели плодове, тъй като продуктът може да причини обостряне на гастрит и стомашни язви , предупреждават гастроентеролозите.

Всяко сладко има свои собствени свойства:

Малина  – често се използва при лечение на настинки, грип и болки в гърлото. Факт е, че самото зрънце съдържа салицилова киселина, благодарение на която действа като антипиретик. Освен това малините са богати на витамин С, калий и калций.

Касис  – съдържа много аскорбинова и плодова киселина. Перфектно подобрява имунитета, укрепва кръвоносните съдове, намалява риска от тромбоза и нормализира кръвната захар.

Череша  – има противовъзпалителни свойства. Черешите съдържат много витамини А, С, Е, В. Това сладко е особено полезно за хора с нисък хемоглобин.

Черната боровинка  е богата на пектин, който премахва вредните вещества от червата и нормализира микрофлората на стомашно-чревния тракт. В това сладко има много полезни органични киселини.

Морският зърнастец  е склад на витамини А, Е, С, витамини от група В, калий, магнезий и желязо. Облепихата е богата и на флавоноиди, които помагат в борбата с основната заплаха за здравето на сърдечно-съдовата система – високото кръвно налягане.

Кайсията  е източник на каротин, полезен за кожата и зрението. Освен това кайсията е полезна за сърдечно-съдовата система.

Кога сладкото е опасно?

Понякога безвреден буркан със сладко, който сте купили в магазин или сте получили от баба, може да се превърне в смъртна заплаха. Факт е, че всяко сладко има свой собствен срок на годност.

Ако забележите и най-малкото петънце мухъл върху сладкото, трябва безмилостно да изхвърлите буркана. Мухлясалото сладко вече съдържа афлатоксин (отровно вещество, произвеждано от плесени), което топлинната обработка едва ли ще унищожи. В най-добрия случай такова сладко може да причини отравяне, в най-лошия – да увеличи риска от рак на черния дроб.

Последно
Не пропускай