Най-здравословното сладко: Намалява риска от тромбоза, укрепва кръвоносните съдове

2647
Най-здравословното сладко

Сладкото на пръв поглед не изглежда като подходящ продукт за тези, които се грижат за здравето. Но, всъщност, има много полезни свойства. Основното нещо е да изберете правилното.

Всяко сладко има свои собствени полезни свойства: например, подобрява настроението, тъй като е богато на серотонин, като всеки сладък продукт.

Освен това, сладкото съдържа фибри, които стимулират червата. Освен това съдържа много витамини и минерали, които имат благоприятен ефект върху тялото.

Отделна тема е сладкото от горски плодове. Плодовете съдържат много аскорбинова киселина ( витамин С ), бета-каротин, но те се разрушават частично при излагане на високи температури, но също така съдържат РР, Е, В1, В2 и други витамини и микроелементи, които са доста устойчиви на топлина и ще служи като отлична превенция на много заболявания.

Важно е да запазите максимално полезните вещества, съдържащи се в плодовете.

Най-добрият вариант е да ги смилате, за да запазите полезните им качества или да ги приготвяте по технологията „пет минути“.

Основната причина за отказ от сладко е високото съдържание на захар, което се отразява негативно на теглото, здравето на зъбите и може да бъде много вредно при диабет и алергии.

Хората с висока киселинност на стомаха също трябва да отказват сладко от кисели плодове, тъй като продуктът може да причини обостряне на гастрит и стомашни язви , предупреждават гастроентеролозите.

Всяко сладко има свои собствени свойства:

Малина  – често се използва при лечение на настинки, грип и болки в гърлото. Факт е, че самото зрънце съдържа салицилова киселина, благодарение на която действа като антипиретик. Освен това малините са богати на витамин С, калий и калций.

Касис  – съдържа много аскорбинова и плодова киселина. Перфектно подобрява имунитета, укрепва кръвоносните съдове, намалява риска от тромбоза и нормализира кръвната захар.

Череша  – има противовъзпалителни свойства. Черешите съдържат много витамини А, С, Е, В. Това сладко е особено полезно за хора с нисък хемоглобин.

Черната боровинка  е богата на пектин, който премахва вредните вещества от червата и нормализира микрофлората на стомашно-чревния тракт. В това сладко има много полезни органични киселини.

Морският зърнастец  е склад на витамини А, Е, С, витамини от група В, калий, магнезий и желязо. Облепихата е богата и на флавоноиди, които помагат в борбата с основната заплаха за здравето на сърдечно-съдовата система – високото кръвно налягане.

Кайсията  е източник на каротин, полезен за кожата и зрението. Освен това кайсията е полезна за сърдечно-съдовата система.

Кога сладкото е опасно?

Понякога безвреден буркан със сладко, който сте купили в магазин или сте получили от баба, може да се превърне в смъртна заплаха. Факт е, че всяко сладко има свой собствен срок на годност.

Ако забележите и най-малкото петънце мухъл върху сладкото, трябва безмилостно да изхвърлите буркана. Мухлясалото сладко вече съдържа афлатоксин (отровно вещество, произвеждано от плесени), което топлинната обработка едва ли ще унищожи. В най-добрия случай такова сладко може да причини отравяне, в най-лошия – да увеличи риска от рак на черния дроб.