Как да бъдем по-организирани

Постоянно сте затрупани в работа, куп ежедневни задължения и въпреки, че се лишавате от много удоволствия времето не ви стига. А отсреща ви чакат дълго отлаганите ангажименти.

Времето е ограничен ресурс за това трябва да се научите как да го управлявате ефективно.

Поради тази причина решихме да ви представим най-важните неща, които трябва да направите за да подобрите вашите организационни умения. Това са двигателите, които ще ви помогнат да бъдете по-организирани: изграждането визуална представа и план за поетапно осъществяване на ежедневните дейности, подреждане на нещата около вас и време за лични удоволствия.

Списък с цели и задачи

Списъкът с цели и задачи представлява реален план за нашето настояще и бъдеще. Няма как да разпределите правилно времето си ако нямате конкретни цели. Дефинирането на целите не е лесно задание, за това започнете по-отдалече като определите: годишни, месечни и седмични цели. Примерно- годишна цел: увеличение на заплатата, месечна цел: завършване на курса по английски, седмична цел: приключване на дадено изследователско проучване и уикенд на планина. Целите се делят на дългосрочни и краткосрочни.

След като определите вашите основни цели вие вече знаете към какво се стремите и какво искате да получите с тяхното реализиране. Написаните цели на бял лист хартия несъзнателно ще ви напомнят за забравените задължения и дълго отлаганите задачи, които могат да се превърнат в сериозни проблеми.

За да постигнете целите си преди това трябва да изпълните ежедневните си задачи. В началото на деня направете списък със задачите и съответно колко време е необходимо да ги свършите. В края на работния ден зачертайте изпълнените задачи.

Ако предвиденото време не е достатъчно, значи трябва да започнете с изпълнение на приоритетните задачи. Освен списъка със задачи, нагласяйте алармата на мобилния телефон за да не пропуснете важните събития. Направеният списък с цели и задачи напомня какво трябва да свършите, но само правилната организацията на тези задачи във времето ще ви помогне да осъществите желанията си.

Подреждане на нещата около вас

Подредете бюрото на работа, така че всичко ви бъде при ръка. В дома ви също всичко трябва да бъде чисто и подредено. Въпреки факта, че колкото и да го подреждате дрехите, когато отворите вратите на дамския гардероб нещата са отново на всички страни.

Подредете ризите, блузите и жилетките по цвят, като първи са най-често носените дрехи. Същото се отнася и за дънките и панталоните по рафтовете, любимите стоят най-отгоре за да не ровите преди да излезете и да не се чудите какво да облечете. След като подредите нещата около вас, вашите мисли ще ви последват.

Време за лични удоволствия

Ползвайте годишния отпуск, защото не е важно колко работите, а колко сте от полза на фирмата. Ако се чувствате изморени и да оставате часове извън работното време пак няма да успеете да се концентрирате и да свършите качествено поставените задачи.

Позволете си да прекарате един цял ден в шопинг и да се приберете с няколко торби покупки. Направете си сами подарък, това ще ви стимулира да работите повече в следващите дни. Приемете подаръка като похвала за себе си.

Празнувайте успехите, независимо дали става въпрос за успех, който вие сте постигнали или ваши близки роднини, приятели и колеги. Отидете на кино, организирайте екзотична екскурзия, урок по танци това ще ви удовлетвори.

Използвайте уикендите за да си починете и да научите нещо ново.

Психологическите изследвания показват: хората, които са удовлетворени в личния живот, се чувстват и удовлетворени и на работното място. Не се лишавайте от удоволствията, защото те ще ви заредят с положителна енергия, която ще ви направи по-продуктивни на работа.

От всичко дотук може да направим извода за да бъдем по-организирани трябва да организираме нашето ценно време със изготвяне на списък с цели и задачи, подреждане на нещата и личните удоволствия.

 

Последно
Не пропускай