9 впечатляващи ползи за здравето от консумацията на зелен боб

Всеки е опитвал зелен боб, но не всеки знае колко е полезен за здравето.

Зелените бобчета имат леко сладък вкус и се консумират от хора по целия свят. Те са богати с витамини, минерали, фибри и протеини. Смята се, че този зелен боб е с впечатляващи ефекти върху здравето, като подобрена двигателната функция и повишен имунитет.

За какво е полезен зеленият боб?

По-долу ви представяме 9-те основни ползи за здравето от консумирането на зелен боб, подкрепени от науката.

1. Бобът е пълен с ценни хранителни вещества

За сравнително малкия си размер зелените зърна са с невероятно количество  хранителни вещества.

По-специално, те са богати на растителни протеини, фолиева киселина и няколко други витамини и минерали. Те също са с разтворими фибри, които могат да подпомогнат храносмилането и да понижат нивата на холестерола. Една чаша (170 грама) варен зелен боб  е със 187 калории.

2. Може да помогне със симптоми на болестта на Паркинсон

Зеленият боб е богат на леводопа (L-допа), съединение, което тялото превръща в невротрансмитера допамин. Болестта на Паркинсон причинява смъртта на мозъчните клетки, произвеждащи допамин, което води до тремор, проблеми с двигателната функция и затруднено ходене. Тези симптоми обикновено се лекуват с лекарства, съдържащи L-допа.

Ето защо, яденето на зелен боб може да помогне при симптомите на болестта на Паркинсон, въпреки че изследванията са ограничени.

3. Зеленият боб помага за предотвратяване на дефекти при раждане

Този вид боб е с доста фолиева киселина, хранително вещество, което подпомага здравословното развитие на плода. Фолиевата киселина е важна за създаване на клетки и органи.

Бъдещата майка се нуждае от допълнителен прием на тази киселина  от храни и добавки, за да намали риска от дефекти на нервната тръба или проблеми с развитието на мозъка и гръбначния мозък на бебето.

4. Съдържат зелените бобчета хранителни вещества, стимулиращи имунната система

Редовният прием на зелен боб може да засили имунната система.

По-специално, бобчетата са богати на съединения, които могат да повишат антиоксидантната активност. Антиоксидантите са от решаващо значение за имунната защита на тялото, тъй като те се борят със свободните радикали, които могат да доведат до увреждане на клетките и болести.Ползи от храненето със зелен боб

5. Полезен е зеленият боб за здравето на костите

Оказва се, че тази храна е богата на манган и мед – две хранителни вещества, които могат да предотвратят загубата на костна тъкан. Тяхната точна роля в здравето на костите е неясна, но проучвания при плъхове показват, че дефицитът на манган и мед може да доведе до намаляване на образуването на кости и повишаване на екскрецията на калций.

6. Може да подобри симптомите при анемия

Храненето с богатия на желязо зелен боб може да помогне при симптоми на анемия.
Желязото е необходимо за производството на хемоглобин, протеин, който позволява на нашите червени кръвни клетки да пренасят кислород през тялото.

Запомнете –зеленият боб съдържа форма на желязо, която се абсорбира по-добре с витамин С от храни като цитрусови плодове или чушки.

Недостигът на желязо може да доведе до анемия, характеризираща се с умора, слабост, замайване и задух. Редовният прием на зелен боб и други богати на желязо растителни храни може да повиши нивата на желязото в кръвта и да подобри симптомите на анемия.

 

7. Това е отлична храна при високото кръвно налягане

Бобът е богат на хранителни вещества, които могат да подобрят здравето на сърцето.По-специално те съдържат магнезий и калий, които отпускат кръвоносните съдове и могат да предотвратят високо кръвно налягане.

8. Зеленият боб е отлична храна за отслабване

Една порция такъв боб осигурява 13 грама протеин и 9 грама фибри – само 187 калории.
Диета, богата на протеини и фибри, може да подобри усещането за ситост, което води до по-нисък калориен прием и загуба на тегло.

9. Може да помогне за понижаване на холестерола

По-голямата част от фибрите в зеления боб са разтворими и помагат за понижаване на нивата на холестерола. Разтворимите фибри стимулират здравословните движения на червата, като абсорбират вода в червата, образувайки гелообразна субстанция и омекотяват изпражненията.

Всъщност, няколко проучвания показват, че разтворимите фибри могат да помогнат за понижаване на нивата на холестерола в кръвта както при здрави възрастни, така и при хора с повишени нива.

Последно
Не пропускай