Витаминозна бомбa: Сладката тиква

Почти във всички бебешки пюрета основната съставка за захранване е тиквата. Детските десерти и сокове, които стоят в отдела на здравословните продукти също са тиквени продукти. Това нещо само по себе говори, колко полезна е тиквата за здравето на всички нас. Тиквата съдържа куп витамини : A, B1, B2, C, D, Е, К, Т и куп минерали: калций, бор, магнезий, цинк, калий, желязо. Това са част от полезните вещества, които превръщат оранжевият плод-зеленчук във витаминозна бомба.

Тиквата е богат източник витамин С, от който се нуждае всеки организъм. Според експертите тиквата съдържа около 15 мг. витамин С на 150 г. Колко по-ярък е цвета на вътрешната част на тиквата, толкова по-голямо количество витамини и полезни съставки съдържа. Яркият оранжев цвят допринася да имате здрав и хубав тен на кожата.

Тиквата не е калорична, затова е идеален десерт, когато спазвате диети. Препоръчва се и на диабетици и на хора с наднормено тегло. Същата има лечебни свойства при проблеми със стомашно-чревната система. Помага да се справите с безсънието, умората и стреса.

Тиквата съдържа голямо количество желязо, магнезий, калций и калий, които са много полезни за костите. Лекарите най-сърдечно препоръчват тиквата на болните от остеопороза.

От тиква може да направите уникални вкусотии: супи, салати, тиквеници, торти, пайове…

А ако не сте по готвенето просто искате да се поглезите здравословно, сложете няколко парченца тиква във фурната с мед и канела!

Когато приготвяте тиква не изхвърляйте семките! Те са също толкова полезни за здравето, колкото майка им – тиквата! Тиквените семки са най-полезни за мозъчната дейност!

Последно
Не пропускай