Учени установиха как миенето на чинии, гладенето и прането влияят на здравето

Всеки ден трябва да стоим до печката, да мием чиниите, пода, да гладим, да чистим прозорците и да сменяме спалното бельо. Рядко жените не се оплакваме от голямото количество домакинска работа. И почти всички дами признават, че е почти невъзможно да делегират поне част от тези дела на домакинството си, особено на мъже, които не желаят да помагат на жените си.

Но, оказва се, домакинската работа може да бъде много полезна, особено ако вече сте на 65 години. Този въпрос беше изяснен от учени от Сингапур, като публикуваха изследване в списанието BMJ Open.

Изследователите „отделили“ домашната работа от друга физическа активност на човека – пътуване до работното място, физическа активност по време на спорт и др. Резултатите се оказали много интересни. Специално за тези, които с помощта на модерни джаджи като прахосмукачка робот, мултикукъри, почистващи препарати за прозорци и наемна работна ръка, се опитват да се отърват от домакинските задължения.

Данните от глобалният мониторинг показват, че физическата активност на обикновения човек не се е променила през последните 10 години – тя е доста под препоръчителните седмични показатели.

Според СЗО седмичната умерена физическа активност за възрастни се препоръчва за 150 минути на седмица (или 75 минути, ако е интензивна).

Изследователите се чудели дали домакинската работа може да допринесе за здравословното остаряване и да подобри физическото и умственото представяне на възрастните хора, особено в страните със среден и висок доход.

Те анализирали здравето на близо 500 души на възраст от 21 до 90 години без анамнеза за сериозни хронични заболявания и без когнитивни проблеми. Всички живеели самостоятелно в градски къщи и можели да извършват рутинни ежедневни дейности.

Участниците били разделени в две възрастови групи: 21-64 години и 65-90 години. За оценка на техните физически способности са използвани тест за скорост при ходене и тест за седене от стол. Участниците в експеримента преминали и тестове за оценка на умствените способности (краткосрочна и забавена памет, зрително-пространствени способности, концентрация на вниманието).

След това всеки участник в проучването разказал колко често върши домакинска работа, какви и дали има спорт или друга физическа активност в живота му.

Учените разделили домакинската работа на „лесна“ и „тежка“. Първата група включвала миене на чинии, почистване на прах, окачване на пране, гладене и готвене. Тежката домакинска работа била определена като миене на прозорци, смяна на спално бельо, почистване с прахосмукачка и дребни козметични ремонти на къщата.

Интензивността на домакинската работа се измерва в произволни единици, приблизително равни на броя на изгорените калории за минута физическа активност. За лека домакинска работа тази цифра била 2,5, за тежка работа – 4.

Оказало се, че само една трета от участниците в „младата“ група и около половината от участниците в по-старата група отговаряли на препоръчителното количество физическа активност на ден поради натоварване, което не е свързано с домакинска работа – т.е. ходене, пътуване до работното място, плуване, бягане и т.н.

Но 61% от младежите и 66% от възрастните хора достигнаха дневния си лимит на активност само чрез домакинска работа.

Резултатите от проучването също така показали, че домакинската работа е свързана с подобрени умствени и физически способности. Но само сред възрастните хора.

„Когнитивните способности бяха съответно с 8% и 5% по-високи за тези, които вършеха много лека или тежка домакинска работа, в сравнение с тези, които не правеха почти нищо у дома“, отбелязват изследователите. – В същото време упоритата работа повлия на нивото на вниманието – то се подобри с 14%, а леката работа значително повлия на способността за запомняне. Краткосрочната памет се подобрява с 12%, забавена – с 8%.

Освен това тези, които вършеха много домакинска работа, подобриха физическите показатели – координация и баланс.

Тези резултати предполагат, че по-високите когнитивни, физически и сензомоторни показатели, свързани с тежката домакинска работа, могат да бъдат свързани с по-нисък риск от падания при по-възрастни хора“, обясняват учените.

Затова в ежедневието на възрастните хора се препоръчва домакинска работа. Тя може да допринесе за постигането на по-висока физическа активност, която се свързва положително с функционалното здраве на пенсионерите.

Шетайте из къщи и бъдете млади!

Последно
Не пропускай