6 съвета за повишаване на концентрацията

Често забравяте къде си слагате ключовете, телефоните и други подобни вещи, защото се разсеяни. Вечно нещо издирвате и скачате от една точка на друга. Много важни неща и обещания изхвърчат от паметта ви несъзнателно, всъщност и вие подозирате, че имате проблем със съсредоточаването. А за да се съсредоточите трябва да се концентрирате.

Концентрацията може да се дефинира като способност да вложиш интелектуалните умения и да насочиш вниманието към определено нещо. Следните съвети ще ви помогнат да повишите концентрацията си в ежедневния живот.

Съвети за по-добра концентрация

Направете списък със задачи

Направете списък със задачи, които трябва да свършите до края на работния ден. Започнете от приоритетните, като определите време за изпълнение на всяка една задача. Поглеждайте списъка, за да не пропуснете нещо важно. В списъка включете и няколко малки почивки, защото ако чувствате умора няма да успеете да се фокусирате над поставените задачи. Създайте приятна и спокойна работна среда и по този начин ще намалите стреса.

Хората, които обичат да работят по предварително изготвен план са много по-организирани от другите.

Забравете за семейните проблеми

Колкото и трудно да звучи, когато отидете на работа опитайте се да се дистанцирате от семейните проблеми. Вашите затруднения оставят у дома и посрещате работните ангажименти с усмивка. Ако не сте вътрешно спокойни няма да повишите концентрацията си. Умората също оказва негативно влияние върху процеса на концентрирането върху определена дейност.

Дистанцирайте се от профила в социалните мрежи

Може ли да изпълните обещанието, че днес няма да влизате в нито един профил в социалните мрежи?

Ето един експеримент: Задайте си въпроса колко време прекарвате във виртуалното пространство и защо го правите?

Предлагаме ви 3 дни да не използвате интернет. Ако издържите това предизвикателство, значи вие сте от хората, които знаят как да се самоконтролират. За повишаване на концентрацията помага навика да се самоконтролирате, за това опитайте се да се дистанцирате и от другите вредни навици.

Водете на здравословен начин на живот

Здравословният начин на живот повишава концентрацията и работоспособността на всеки човек. Диетите са една от причините да не може да се съсредоточите. Особено в първите дни на диетата всички хора изпитват адски глад и за това повечето време им минава в мислене за храна.

Ако се чувствате гладни хапнете нещо за да може да се фокусирате над съществените неща. Прочете публикацията „Полезни храни за мозъчната дейност“.

Учете на нови неща

Запишете се на курс по чужд език, компютърни мрежи или някакъв курс за забавление (танци, рисуване, фотография). Ученето на нови неща помага по-лесно да се съсредоточите. За да може да повишите концентрацията си трябва да имате мотивация за учене, в противен ученето може да се превърне в загубено време.Подобряване на концентрацията

Игрите провокират мисленето

Доказано е, че определени игри могат да повишат концентрация ви. Много хора мислят, че игрите са създадени с цел запълване на свободното време, но всъщност много игри тестват вашата концентрация и развиват мисленето. Учените са установили, че реденето на пъзели подобрява концентрацията. Също така полезни за концентрацията са: правенето на пирамиди от пластмасови чаши, решаването на ребуси или намирането на еднакви двойки с възможно най-малко ходове.

За съсредоточаването много помага позитивното мислене, че ще се справите с проблемите и с ежедневните предизвикателства. Най-важно е да се научите да контролирате вредните си навици, да организирате ежедневните си задължения и да бъдете физически активни. Така затрудненията намаляват, а силата на вашата концентрация се увеличава.

Последно
Не пропускай