Топ 5 грешки при пране на спално бельо

Доброто спално бельо носи много удоволствие на своите собственици. Приятно е на допир, приятно е за окото, но също така не е евтино. Ето защо е много важно да се научите как правилно да се грижите за него.

Спалното бельо може да остане меко и удобно с години. Но ако го перете неправилно, продължителността на живота ще бъде значително намалена. Експерт по пране сподели с читателите на Express.co.uk съвети за грижата за чаршафи, пликове и калъфки за възглавници, които ще ви помогнат да ги запазите страхотни за дълго време.

Ето пет основни грешки, които трябва да избягвате.

Не чакайте видимо замърсяване

Първата грешка е, че много хора перат чаршафите само когато са видимо замърсени, докато всъщност те трябва да се перат редовно, дори и да изглеждат чисти.

Ако изчакате чаршафите ви да са видимо замърсени, с времето могат да се натрупат микроби, пот и мръсотия, което не само се отразява на състоянието на чаршафите ви, но е вредно и за вашето здраве.

Перете чаршафите си на всеки две седмици, за да ги поддържате в перфектно състояние. Ако спите с животни, трябва да перете бельото си поне веднъж седмично.

Не пресушавайте

Друга грешка, която много хора правят, е пресушаването на спалното бельо. Допълнителните минути в сушилнята могат да повредят трайно тъканта.

Най-добре е да изсушите чаршафите си а въже или закачалка, за предпочитане навън – за по-свеж аромат и издръжливост.

Не перете и не сушете спалното бельо с кърпи

Когато зареждате прането, никога не го перете с кърпи. Вярно е, че много кърпи и чаршафи са направени от един и същ материал (памук), но това не означава, че трябва да се перат заедно.

При пране кърпите абсорбират повече вода от чаршафите и следователно съхнат по-дълго от чаршафите. В сушилнята кърпите образуват мъх, който може да полепне върху чаршафите, а пухкавите хавлиени хавлии могат да се търкат в тънко спално бельо, износвайки тъканта.

Всеки материал има свой собствен процес на пране и изисква достатъчно пространство за циркулация и правилно изплакване. Добавянето на различни текстури на плат в един цикъл може да създаде допълнително триене и износване на вашите чаршафи.

Също така, циповете или копчетата на спалното бельо могат да развалят хавлиите, като и да хванат мъх.

Не използвайте агресивни почистващи препарати

За спално бельо, което е изцапано или не е прано дълго време, е изкушаващо да се заредите със силен перилен препарат или белина, но експертът съветва да не го правите.

Твърде много перилен препарат може да износи влакната. Експертът препоръчва още за пране да се използват сода бикарбонат и бял оцет – ефективни заместители на праха за пране.

Когато избирате цикъл на пране, следвайте инструкциите на етикета

Винаги четете внимателно етикета, въпреки че може да изглежда очевидно, хората често не четат инструкциите на етикета на спалното си бельо и просто предполагат, че изискват същия цикъл като техните кърпи и дрехи.

Но всеки тип материал има различни изисквания за пране. Памучните чаршафи се перат най-добре на по-ниска температура, а някои материи не трябва да се гладят или сушат в сушилня.

Последно
Не пропускай