Цветът определя избора на храна

Смятате ли, че някои цветове имат роля при избора на храни?

Прочетете тази статия и научете как цвета на някоя храна може да ви откаже от мисълта за хранене, докато други цветове ви карат лакомо да посягате за още и още…

Каква е истината?

Цветове и храна

Цветът играе важна роля в избора на храната, която ядем, и начина, по който възприемаме вкуса ѝ. Това може да бъде, както в наша полза, така и понякога може да работи и срещу нас – особено ако се опитваме да отслабнем ефективно.

Когато се планира диета за загуба на мазнини, трябва да се знае колкото е възможно повече за храната, която трябва да се консумира, за да има наистина качествен процес на отслабване.

Обърнем ли се – навсякъде сме заобиколени от цветове. Те могат да повлияят на нашето настроение и мотивация, също и на работоспособността ни.

Визуалните стимули са важни за нас и живота ни.

Ние често правим психологически и физически асоциации с цветовете – тези асоциации често са по-силни от самите цветове – синьото е успокояващо, червените и оранжеви тонове са вълнуващи и пълни с енергия. Можем да свържем бялото с чистотата, а черното с мрачно и тъжно настроение. Зеленото, разбира се, ни напомня за природата и здравето.Цветове на храните

Има една стара поговорка – първото, което се засища е окото. Храната се предлага в почти неограничен брой естествени цветове. Тези цветове могат да повлияят на настроението, апетита и дори вкуса на храната. Цветът на храните и вкусовите им качества са тясно свързани помежду си.

Проучванията показват, че цветът играе ключова роля за прага на вкуса, възприятието за сладко, предпочитанията към храната, както и желанието да се приема повече от дадена храна.

Цветът също така „говори“ за потенциалната безопасност на храната, която ядем – когато храната е с минал годност, тя  може да започне да става сива или кафява. Когато пък се изгори, става черна.

Запомнете едно важно правило!

Храните с високо съдържание на ценни хранителни вещества често са ярки. Изследванията показват, че хората имат вродена способност да различават безопасните от потенциално токсични храни.

Цветът на полезните плодове и зеленчуци се дължи на фитохимикали. Има хиляди такива биоактивни съединения.

БоровинкиСини и лилави храни като сливи, къпини, боровинки и патладжан са с високо съдържание на антиоксиданта антоцианин, който помага за поддържането на нормално кръвно налягане.

Той има и кардио-защитен ефект.

Червените храни като ягоди, домати и череши са с високо съдържание на ликопен – друг антиоксидант, който намалява риска от рак и помага за цялостното здраве на тялото.

Фитохимикалите също ни предоставят жизненоважна информация за ползите от храната, пригодността ѝ за ядене…

Непреработените червени храни често са богати на хранителни вещества, те са с доста калории или високо съдържание на протеини, докато зелените, често са с много витамини и минерали, но  с малко калории. Оказва се, че цветът е добър индикатор за хранителните вещества, качеството и годността на храните.

Маркетингът в сферата на ежедневните храни е голяма индустрия – все повече време се отделя за изображения и цветова комбинация на опаковката, за да искаме да закупим даден продукт. Често свързваме цвета на опаковката с качеството.

По-този начин подсъзнателно търсим храни с високо съдържание на калории на базата на техния цвят.

И в края на статията, внимавайте с цветовете на храните, те наистина могат да Ви накарат да бъдете просто лакоми, като по-този начин страда фигурата и здравето като цяло.

Последно
Не пропускай