Симптоми на предозиране с кофеин и как да намалим нивото му в организма

Съвременните хора пият много кафе. Не е тайна, че тази напитка стана магнетично привлекателна благодарение на масовата реклама, прекрасен вкус и ободряващ ефект. Мнозина я използват, за да се събудят или се опитват да останат будни. Но това неизбежно води до пренасищане с кофеин. Освен това, той се съдържа не само в самото кафе, но и в чая, шоколада, енергийните напитки и колата.

И така, как да намалите нивата на кофеин в тялото си, за да минимизирате рисковете за здравето?

Симптоми на предозиране с кофеин

За да не объркате симптомите на отравяне с кофеин с нещо друго, важно е незабавно да разберете как се проявяват:

  • Усещане за стягане в главата
  • Гадене
  • Зачервяване на бузите
  • Тремор и тахикардия
  • Високо кръвно налягане
  • Повишено чувство на тревожност

Страхотен заместител на кафето: 5 натурални енергийни напитки, които ще ободрят и няма да навредят на здравето ви

Как да намалим нивата на кофеин в тялото

Има начини сами да намалите нивата на кофеин. Ако това ви се случи за първи път, тогава е напълно възможно да прибегнете до някой от следните съвети. Но ако това се случва често или предозирането е тежко, тогава е по-добре да извикате лекар.

Вода или мляко

Ако наскоро сте пили кафе, можете да опитате да предизвикате повръщане. Частта от напитката, която не е имала време за смилане, ще излезе. Но често се препоръчва да се борите с високите нива на кофеин чрез разреждането му в тялото. Това трябва да се направи с обикновена вода или мляко. Достатъчни са 1-2 чаши в зависимост от тежестта на симптомите.

Банан

Всеки, който злоупотребява с кофеин, трябва да яде банани. Те са не само вкусни, но и полезни, защото съдържат много калий, който подобрява работата на сърдечния мускул. А натоварването върху него при използване на големи дози кофеин е голямо.

Сън или релакс

Някои хора се борят с предозирането с кофеин със сън. Но не всеки ще може да заспи лесно след като е пил кафе. В този случай можете просто да се отпуснете, да легнете със затворени очи, дишайки дълбоко. Ако имате само няколко симптома, тогава тялото ще се справи.

 

Проветряване на стаята или разходка

Докато се разхождате на чист въздух, излишните вещества се изчистват от кръвта, тъй като метаболизмът се ускорява. Но ако не ви се ходи или нямате сили, можете просто да проветрите добре стаята.

 

Последно
Не пропускай