Може ли магнезият да помогне при тревожност

Как да намалите нивото на стрес? Може би магнезият ще свърши работа?

Той е изключително важен за нашето тяло микроелемент. Участва в стотици биохимични реакции и неговият дефицит моментално се отразява на нашето здраве.

Освен че магнезият участва в енергийния метаболизъм, синтеза на протеини и ДНК, той е важен за мускулната функция, както и за нормалното функциониране на нервната система. Ако в тялото няма достатъчно магнезий, тогава системата за предаване на импулси в мозъка няма да работи правилно, това ще повлияе на нашите емоции и реакции.

Основната част от магнезия е концентрирана в костите, но този елемент присъства в мускулите, меките тъкани, както и в кръвта и други течности в тялото.

Идеята за връзката между магнезия и нервната система е добре известна и затова често се смята, че се приемат магнезиеви добавки, ако човек изпитва тревожност, стрес, изпада в паника.

Да кажем веднага, че не трябва да се самолекувате и всякакви добавки (както и лекарства) могат да се приемат само след консултация с лекар. Но какво може да се каже за магнезия, има ли смисъл да се използва при стрес?

Учените казват, че да, магнезият може да бъде полезен за тези, които изпитват стрес и силна тревожност, въпреки че няма твърде много изследвания в тази област.

В един експеримент е доказано, че хора с дефицит на магнезий имат по-високи нива на тревожност от тези, чиито нива на магнезий са нормални. Друго проучване е установило, че 6-седмичен курс на магнезий води до по-малко изразени симптоми на депресия.

Доказано е също, че липсата на магнезий засяга редица метаболитни процеси в организма, включително метаболизма на витамин D. И ако този витамин не е достатъчен, тогава депресията може да бъде доста изразена. Оказва се, че дефицитът на магнезий може да провокира депресивни симптоми и да повиши тревожността.

Въпреки това, използването на магнезий като спешна помощ за бързо облекчаване на тревожността определено няма да работи. Ако тялото наистина има дефицит на магнезий, тогава ще са необходими поне няколко седмици, за да го компенсира.

Важно е обаче да запомните, че магнезият трябва да се приема по предписание от лекар, а освен това не може да бъде заместител на антидепресантите и лекарствата против тревожност.

Последно
Не пропускай