Разширени вени – симптоми и домашно лечение

Разширени вени (наричани и варикоза) се появяват, когато вените на човек се подуят поради затруднено движение на кръвта в крайниците. При някои хора това причинява болка и дискомфорт. Освен болничното лечение, съществуват и домашни лечения и превантивни действия, които могат да помогнат за намаляване на появата и болката от разширени вени.

За съжаление около 20 процента от възрастните в някакъв момент започват да страдат от разширени вени, основно на краката. Има няколко медицински лечения за това състояние, но преди да се стигне до там човек може да опита някои естествени домашни средства, за да облекчи симптомите си.

По-долу ще обърнем внимание на 10 естествени начина за лечение на разширени вени у дома.

Какво представляват разширени вени?

Разширените вени имат тъмносин или лилав вид и могат да изпъкнат отдолу под кожата.

Разширени вени могат да се появят, когато малките клапани във вените станат слаби. Тези клапи обикновено спират кръвта да тече назад по вените и когато те са повредени, кръвта може да се обединява във вените. Това причинява усукани и подути вени, които също стават много видими.

Разширените вени могат да бъдат забелязани лесно поради тъмносиния си или лилав вид, те също често издуват отдолу под кожата.

Други симптоми на разширени вени включват:

 • усещане за парене или пулсиране в краката;
 • напрежение в краката, които се усещат тежки, понякога придружено с болка;
 • мускулни крампи, най-често през нощта;
 • подуване на стъпалата и глезените;
 • суха или сърбяща кожа, която изглежда по-тънка над разширената вена.

Десет домашни лечения за разширени вени

Ако човек има разширени вени, той може да изпробва следните домашни средства, за да си помогне и подобри състоянието си и да облекчи симптомите:

 1. Упражнения

Редовните упражнения подпомагат по-доброто кръвообращение в краката, което спомага за движението на кръвта, която се е събрала във вените. Упражненията помагат и за понижаване на кръвното налягане на човек, което е друг допринасящ фактор за разширени вени.

Упражненията с по-леки усилия помагат мускулите на прасеца да работят без прекомерно напрежение. Ефективните упражнения от такъв вид са:

 • плуване;
 • ходене;
 • Колоездене;
 • йога.
 1. Компресионни чорапи

Компресионните чорапи се предлагат от повечето аптеки и могат да помогнат, като оказват натиск върху краката. Това подпомага мускулите и вените за придвижване на кръвта към сърцето.

Проучване от 2018 г. установява, че хората, които са използвали компресионни чорапи до коляното с налягане от 18 до 21 mmHg в продължение на една седмица, съобщават за намаляване на болката и болката, свързани с разширени вени.

Компресионните чорапи могат да бъдат намерени в аптеките или онлайн магазините.

 1. Растителни екстракти

Проучване на пациенти от 2006 г. предполага, че екстрактът от конски кестен, Aesculus hippocastanum L., може да помогне за намаляване на болката в краката, тежестта и сърбежа при хора с хронична венозна недостатъчност, която е основна причина за разширени вени. Aesculus hippocastanum L. е достъпен за закупуване в аптеките.

Друго изследване от 2010 г. съобщава, че екстрактът от морски бор, Pinus maritima и екстрактът от метла от месар , Ruscus aculeatus, могат едновременно да намалят подуването на краката или отоците, които често се свързват с разширени вени. Ruscus aculeatus също е достъпен за закупуване в аптеки и онлайн.

Растителните екстракти и етеричните масла трябва да се разреждат в масла-носители преди да се прилагат локално или да се използват в дифузьор за ароматерапия.

 1. Налагане на някои промени в храненето

Храните с високо съдържание на калий, като бадеми и ядки от шам-фъстък, могат да помогнат на разширени вени, като намалят задържането на вода в организма.

Солените или богати на натрий храни могат да накарат тялото да задържа вода, така че намаляването на солената храна може да сведе до минимум задържането на вода. Храни с високо съдържание на калий могат да помогнат за намаляване на задържането на вода.

Храни с високо съдържание на калий са:

 • бадеми и шам-фъстък;
 • леща и бял боб;
 • картофи;
 • листни зеленчуци;
 • някои риби, като сьомга и риба тон.

Храните с фибри помагат да се поддържа движението на червата и предотвратяват запека. Това може да е важно, тъй като напрежението може да навреди на повредените клапи или да ги влоши.

Храни с високо съдържание на фибри са:

 • ядки, семена и бобови растения;
 • овес, пшеница и ленено семе;
 • пълнозърнести храни.

Хората с наднормено тегло са по-склонни да изпитват разширени вени, следователно, намаляването на излишните килограми може да намали натиска върху вените и да облекчи подуването и дискомфорта.

Освен гореизброените, има няколко „храни“ от домашната кухня, на които ще обърнем специално внимание, поради особено благотворното въздействие, което оказват при борбата с разширените вени на краката.

Започваме с ябълковия оцет. Ябълковият оцет е най-познатото в България средство за облекчаване на проблема разширени вени, поради способността си да ограничи подуването и улесняване движението на кръвта. За постигнем подобрение, трябва да подготвим компрес от с ябълков оцет, който 2-3 пъти дневно за по 20-30 минути да оставяме върху краката с разширени вени.

Не бива да пропускаме и ролята на синапеното масло, което също оказва положително влияние за циркулацията на кръвта и подсилва капилярите. Масаж на засегнатите области само по два пъти на ден ще доведе до желаното свиване на вените.

Високото съдържание на витамин С в цитрусовите плодове също е добро средство срещу разширени вени. Освен подсилването на кръвоносните съдове, Витамин С улеснява движението на кръвта, а и всички знаем за антиоксидантното му действие.

 1. Яжте повече флавоноиди

Добавянето на храни, които съдържат флавоноиди, също може да помогне на човек да свие разширените си вени.

Флавоноидите подобряват кръвообращението, което ще поддържа течливостта на кръвта и прави по-малка вероятността движението ѝ да се възпрепятства във вените. Те също така спомагат за намаляване на кръвното налягане в артериите и могат да отпуснат кръвоносните съдове, като всичко това може да намали разширените вени.

Храните, които съдържат флавоноиди, включват:

 • зеленчуци, включително лук , чушки, спанак и броколи;
 • цитрусови плодове и грозде, череши, ябълки и боровинки;
 • какао;
 • чесън.

Особено внимание трябва да отделим на джинджифила, който е поредната кухненска подправка, успешно използвана за свиване на разширени вени. Джинджифилът понижава кръвното налягане и разрежда кръвта, което от своя страна облекчава сърцето. За най-силен ефект пийте чай от джинджифил и мед по 2-3 чаши на ден.

 1. Билкови лекарства

Според Националния институт по здравеопазване на САЩ приемането на екстракт от гроздови семки, Vitis vinifera , орално може да помогне за намаляване на отока в долната част на краката и други симптоми на хронична венозна недостатъчност, въпреки че в момента има ограничени доказателства за неговата ефективност.

Лице с предписание за лекарства за разреждане на кръвта, трябва да избягва приема на екстракт от гроздови семки като хранителна добавка, тъй като може да взаимодейства с лекарствата и да увеличи риска от кървене.

 1. Изберете свободни дрехи

Носенето на плътно прилепнали дрехи може да ограничи притока на кръв. Човек може да открие, че циркулацията ѝ се подобрява чрез носенето на свободни дрехи, които не ограничават кръвоснабдяването на долната част на тялото.

Носенето на плоски обувки вместо високи токчета също може да помогне при разширени вени в краката.

 1. Дръжте краката повдигнати

Краката трябва да са повдигнати при разширени вени Поддържането на краката повдигнати, в идеалния случай на същата височина като сърцето или над него, ще помогне за подобряване на кръвообращението. Това намалява налягането във вените на краката, а гравитацията ще помогне на кръвта да тече гладко обратно към сърцето.

Човек трябва да се стреми да поддържа краката си повдигнати, ако ще седи дълго време, например по време на работа или почивка.

 1. Масаж

Нежното масажиране на засегнатите области може да помогне да се завърти кръвта, движеща се по вените. Човек може да използва нежни масажни масла или овлажнител за оптимален ефект.

Важно е да се избягва натискането директно върху вените, тъй като това може да повреди крехките тъкани.

 1. Редовно движение

Избягвайте да заседявате за дълги периоди от време. Ако човек трябва да седи за по-дълго заради работата си, той трябва да се опитва да се изправи и да се движи наоколо или често да променя позицията си, за да поддържа безпрепятствено течащата кръв.

Избягвайте да седите с кръстосани крака, тъй като това може допълнително да ограничи притока на кръв към краката и стъпалата, което може да доведе до проблеми с кръвообращението.

Медицински процедури за разширени вени

Налични са редица медицински възможности за адресиране на проблема, ако домашното лечение не е подобрило състоянието на човек.

Ако домашното лечение на разширени вени не работи или причинява на човек силен дискомфорт, се предлага и медицинско лечение, което да помогне за справяне с разширени вени. Лекарят може да предпише следното:

 • Ендотермална аблация. Това е процедура, при която се използва топлина за уплътняване на засегнатите вени.
 • Амбулаторна флебектомия. Това е мястото, където лекар ще пробие кожата и ще премахне разширените вени чрез малки прорези. Белезите обикновено са минимални след това.
 • Склеротерапия. Тази процедура използва определена пяна, за да затвори вените и да ги свие.
 • Лигиране и събличане При тази процедура разширените вени се отстраняват хирургично.
 • Лазерни операции. Тук интензивните светлинни изблици са насочени към вената, което я прави постепенно избледняваща и изчезва.
 • Ендоскопска операция на вените. По време на тази операция в крака се вмъква мъничка видеокамера, за да помогне на хирурга да види по-добре. След това отстраняването на вените става чрез серия от малки разрези.

Проблеми

Разширените вени могат да причинят дискомфорт и да накарат човек да се почувства непълноценен. Лечението на разширени вени у дома е възможно, а диетата и промените в начина на живот могат да подобрят симптомите в голяма степен.

Хората с тежки разширени вени може да пожелаят да потърсят медицинско лечение, което да помогне за намаляване на външния им вид и подобряване на симптомите.

Задължителното обсъждане с лекар ще помогне на човек да вземе най-доброто и информирано решение за правилното лечение за разширените вени.

Последно
Не пропускай