Ортопед посочи 6 причини, поради които стъпалата на краката „парят“

Ако вечер и през нощта почувствате парене в краката или дори болка, този симптом може да сигнализира за редица проблеми – както напълно безобидни и елиминируеми, така и много сериозни. Всички те по някакъв начин са свързани със здравето на краката. Лекар-ортопед разказва какво да правим в такъв случай.

Най-често, неправилно избраните обувки причиняват развитието на ортопедични заболявания и симптоми като парене в краката.  Не се препоръчва носенето на високи токчета. При тях краката са подложени на прекомерно напрежение, което в крайна сметка засяга ставите и гръбначния стълб.

Според експерта, тесните обувки оказват голям натиск върху предната част на стъпалото, което може да доведе до деформация на пръстите. Обувките с равна подметка са лишени от омекотяване, така че всички удари върху повърхността при ходене или бягане се поемат от краката.

Подходящите обувки трябва да включват стабилен ток 2-4 см и широка предна част. Освен това е по-добре да използвате индивидуални ортопедични стелки, които поддържат сводовете на стъпалото в правилната физиологична позиция и предпазват краката от стрес, предотвратявайки развитието на заболявания.

Друг от най-честите проблеми с краката е плоскостъпието. При тази патология сводовете на стъпалата стават по-плоски, наблюдава се така нареченото разпръскване на стъпалото, поради което натоварването върху краката ни и цялата мускулно-скелетна система се разпределя неправилно. Краката болят и „парят“ вечер след дълъг работен ден.

При плоски стъпала се нарушава не само нормалното функциониране на костните структури, но и се получава преразтягане на мускулите и връзките и притискането на нервите. В резултат на това усещаме парене, което изчезва след дълга почивка или сън.

Ортопедичните стелки и обувки, които поддържат сводовете на стъпалото в анатомично правилна позиция и намаляват натоварването на стъпалата, ще помогнат да се отървете от болката поради плоскостъпие.

Друга често срещана причина, поради която стъпалата на краката „парят“ е плантарният фасциит, обясняват ортопедите.

При тази патология се получава възпаление на фасцията – голям лигамент, който свързва калканеуса с пръстите. Прекомерният стрес може да увреди съединителната му тъкан, което причинява възпаление.

Плантарният фасциит е придружен от треска, подуване, пронизваща болка и усещане за парене в областта на подметката. Можете да избегнете неприятните симптоми с помощта на индивидуални ортопедични стелки и обувки, които намаляват напрежението на плантарната фасция и поддържат сводовете на стъпалото. Също така, лекарствата се инжектират в мястото на възпаление или се използва терапия с ударна вълна за премахване на силна болка.

Усещането за парене между третия и четвъртия пръст на краката може да показва неврома на Мортън. Този симптом се причинява от притискане на нерва в предната част на стъпалото. Често причината за този проблем е постоянното носене на обувки с тесен връх или обувки, които не са по мярка.

Разширените вени са шестата причина, поради която стъпалата на краката „парят“.

През вените на краката кръвта се връща към сърцето отдолу нагоре, преодолявайки силата на гравитацията. Клапите са отговорни за движението на кръвта в правилната посока, чиято работа пряко зависи от мускулните контракции. Този механизъм се нарича мускулно-венозна помпа на крака. Ако клапите не работят правилно, те не се затварят достатъчно, възниква обратен поток на кръвта, поради което налягането в съдовете се увеличава и стените им се разширяват. Появява се оток, който се появява и на краката. Започват да смущават болка, усещане за тежест, умора и парене в краката.

Ортопедичните стелки и компресионните чорапи спомагат за стимулиране на работата на мускулно-венозната помпа.

Микозите (гъбични заболявания) също могат да станат причина за парене в краката.

Използването на нерационално подбрани обувки и стелки от лошо “дишащи” материали допринасят за прегряване на тъканите на стъпалото, което увеличава изпотяването, обясняват експертите. Некачествените стелки и обувки не отстраняват влагата, в резултат на което всички попиват чорапите и се създава благоприятна среда за гъбички и бактерии. Обувките трябва да бъдат изработени от естествени „дишащи“ материали. Желателно е стелката да е подвижна, за да може да се почиства лесно.

Последно
Не пропускай