Орехът е много полезен, но хората не знаят как да го ядат – почти нищо не се усвоява

Орехите са продукт, който е невероятно полезен за всеки човек. Но знаете ли как да го ядете правилно?

Как да ядем орехите за най-голяма полза?

Натрошаването, изваждането на сърцевината и изяждането е вкусно, но погрешно, защото в този случай тялото усвоява само малка част от хранителните вещества и витамините. Ако извършите най-простата манипулация преди употреба, ядката ще бъде не само по-вкусна, но и многократно по-полезна.

Защо микроелементите и витамините не се усвояват

Всички знаят за ползите от орехите, но малко хора разбират, че освен мед, фосфор, витамин В6, мелатонин и катехини, те съдържат фитинова киселина, която пречи на почти всички полезни вещества да се абсорбират в тялото ви.

Факт е, че попадайки в човешкото тяло, фитиновата киселина започва да пречи на усвояването на желязо, калций, цинк и магнезий, които са богати на орехи. Между другото, те няма да се усвоят не само от ядки, но и от всякакви продукти.

Оказва се, че трябва умело да се отървете от фитиновата киселина, в противен случай ще се окаже, че ядките не само ще бъдат безполезни, но и ще навредят на вашето здраве, тъй като в резултат на редовната им употреба в организма, дефицитът на най-много постепенно ще започнат да се създават ценни и жизненоважни микроелементи.

Но как да стане това?

Прост трик, с който ядките са много по-здравословни

За да станат орехите полезни за човека, трябва да ги активирате – накиснете. Всичко, от което се нуждаете, е обикновена вода.

Преди накисване ядките трябва да бъдат почистени от черупките. Ядките трябва да се залеят със студена чиста вода, така че да ги покрие, и след това оставете съда със съдържанието за 5-8 часа (по-добре е да планирате това за през нощта). Това време е достатъчно за пълното разграждане на молекулите на фитиновата киселина.

В края на накисването ядките трябва да се изплакнат с течаща вода и след това да се изсушат върху чиста кърпа.

Резултатът е не само здравословни ядки

В резултат на такава проста манипулация получавате не само активирани ядки, които ще бъдат няколко пъти по-полезни от обикновените. Факт е, че накиснатите ядки придобиват специален, много деликатен вкус, който определено ще ви хареса.

Обработените по този начин ядки се усвояват перфектно от организма, без да причиняват проблеми с храносмилането.

Трябва ли да накисваме зърнени храни, ядки и варива

Такава процедура може да се извърши по отношение на всякакви ядки и бобови растения – обработени по този начин, те също ще бъдат много по-полезни (по същата причина, както в случая с орехите: те няма да съдържат фитинова киселина ).

Последно
Не пропускай