Какви витамини и добавки не трябва да се приемат вечер

Всички искаме да изглеждаме по-добре, да се чувстваме по-енергични и да ходим на лекар възможно най-рядко. Витамините наистина могат да помогнат за това – само че трябва да се приемат в определено време на деня.

Милиони хора приемат витамини ежедневно, за да се почувстват по-добре, да помогнат на тялото да се възстанови от заболяване или да подсилят имунната си система. По един или друг начин всеки трябва да спазва важно правило: само лекар трябва да предписва добавките. В противен случай в организма може да възникне излишък от всякакви вещества, а в някои случаи това може да бъде по-опасно от дефицита.

Когато вашият лекар ви предпише определен витамин, той трябва да ви обясни по кое време на деня е най-добре да приемате лекарството.

Когато хората не приемат правилно витамините си, те не усещат подобрение. Малко хора знаят, че времето на деня, диетата и дори наличието на заболявания може да зависи от това как добавката се абсорбира в тялото.

Експерти обясниха кои витамини и добавки трябва да се приемат само сутрин.

 

Витамини от група В

Витамините от група B съдържат цели осем различни групи хранителни вещества, всяка от които е много важна за организма, тъй като в комбинация поддържат енергийния баланс и здравето на клетките.

Тези витамини могат да се усвоят лошо, ако:

  • Има болест на Крон
  • По време на бременност
  • В напреднала възраст
  • Ако човек не спазва диетата

Витамините от група В обикновено се приемат сутрин. Те включват витамин В12 и витамин В6. Ако последният се пие вечер, тогава може да попречи на съня и да повлияе на сънищата. Витамините от група В също играят роля в производството на енергия и стимулират мозъка и човек трябва да мисли и да взема решения през деня, а не през нощта, обясняват лекарите.

Също така, витамините от група В участват в метаболизма на захарта и енергията. Тоест, те ще помогнат на метаболизма ви, като осигурят освобождаване на енергия. И между другото, този витамин се счита за водоразтворим, така че може да се приема както по време на хранене, така и преди или след.

Витамин D

Този витамин също е жизненоважен за нашето тяло. Осигурява нормален растеж на костите, предотвратява развитието на рахит и остеопороза, регулира метаболизма на минералите в организма. Витамин D повишава мускулния тонус, имунитета, необходим е за функционирането на щитовидната жлеза и нормалното съсирване на кръвта.

Най-добре е да приемате витамин D със закуската или обяда – върви добре с мазни храни, защото помагат за усвояването му. Ако го приемате през нощта, витаминът ще работи добре в тандем с мелатонина, хормона на съня.

Калций

Този минерал е от съществено значение за нашите кости, мускули, сухожилия, връзки и нервна система. При  недостиг на калций  човек усеща изтръпване на цялото тяло и проблеми с дишането. В допълнение, липсата на минерал се усеща чрез ниско кръвно налягане,  проблеми със зъбите и ноктите . В напреднали случаи дефицитът на веществото може да доведе до деменция, развитие на катаракта, депресия и психоза.

Между другото, този минерал се разбира добре с витамин D, така че ще бъде добре, ако започнете да ги приемате заедно. Калцият се усвоява по-добре сутрин, когато ядем повече, а храната е по-мазна и питателна. Ако го пиете само вечер, тогава има риск да не видите подобрение.

Омега-3

Това е една от най-популярните добавки. Тя съдържа много мазнини, така че ако поемете риска да я приемате преди лягане, можете да получите киселинен рефлукс и лошо храносмилане. Затова приемайте рибено масло сутрин, заедно с обилен обяд, съветват диетолозите.

Рибеното масло наистина помага за защита на сърцето от болести, намалява нивото на „лошия“ холестерол в кръвта.

Но е по-добре да не го приемате заедно с:

  • Антикоагуланти и антитромбоцитни лекарства
  • Те намаляват кръвосъсирването. Възможно е приемането на добавки с рибено масло да увеличи риска от кървене.
  • Лекарства за налягане  – кръвното може да падне повече, отколкото бихте искали.
  • Контрацептиви: някои от тях ще намалят много ползите от рибеното масло.
  • Витамин Е – добавката може да блокира действието на витамина – по-добре е да ги приемате на приличен интервал.
Последно
Не пропускай